Nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšana un ievešana valdījumā. - Gromska, Inese (Latvijas Universitāte, 2020)
Problemātika, kas saistīta ar nekustamā īpašuma piespiedu atsavināšanu galvenokārt izriet no tā, ka personas nav informētas par šī procesa uzsākšanu no tiesu izpildītāja neatkarīgu iemeslu dēļ, proti, personas nesaņem sev adresētus pasta sūtījumus, kā rezultātā tiek nokavēti termiņi parāda samaksai un arī pārsūdzēšanas termiņi, kā arī parādnieki bieži vien neizmanto likumā noteikto savu tiesību aizsardzību. Savukārt problēmas, kas izriet no ievešanas nekustamā īpašuma valdījumā vēl joprojām pastāv saistībā ar īres līgumiem, proti, ne jaunais ieguvējs, ne arī zvērināti tiesu izpildītāji līdz pat ievešania valdījumā nav informēti par to, ka nekustamais īpašums ir apgrūtināts ar īres līgumu. Darba mērķis ir izpētīt un raksturot piedziņnas vēršanas uz nekustamo īpašumu un ievešanas valdījumā īpatnības, kā arī noteikt tiesiskā regulējuma problēmas šajos jautājumos un izteikt priekšlikumus šo problēmu risināšanai. Darba rezultātā tiek izdarīti vairāki secinājumi gan par tiesību normu regulējumu nepilnībām, gan arī tiesību normu piemērojamības nepilnībām, kā arī izteikti vairāki grozījumu priekšlikumi Civilprocesa likumā un likumā „Par dzīvojamo telpu īri”, kā rezultātā padarītu šo izpildu darbību caurredzamāku un efektīvāku.

Problems, which is caused by real estate alienation, are that, the person is not informed about starting of the process. They don't receive mail from a bailiff, which were addressed to them, in which case person are late for payment and appeal deadlines. On top of that, debtors, very often, don't use protection of their rights under the law. There are still problems, caused by importation of property in the possession. Most times are connected with tenancy agreements, neither new winner, or bailiff is informed about that in real estate, are people living, and it's still under tenancy agreement. The goal of the study is to investigate and characterize the peculiarities of propulsion to real estate and possession of it, as well as identify regulatory issues on these issues and make proposals to address these issues. As a result of the study, conclusions are being made. One of them are gaps in the regulatory framework, other are flaws in the application of legislation. In study several proposals were being made about the Civil Procedure Law and in law about renting a real estate, to make these executive activities more transparent and efficient.
Maģistra darbs
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesu izpildītājs; nekustamais īpašums; parādnieks; piedzinējs; ievešana valdījumā