Vecāku audzināšanas pieeju saistība ar bērnu ar autiskā spektra traucējumiem trauksmi, emociju regulācijas prasmēm un uzvedības problēmām - Potapenko, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā vecāku audzināšanas pieejas ir saistītas ar trauksmi, emociju regulāciju un uzvedības problēmām bērniem ar autiskā spektra traucējumiem (AST) vecumā no 7 līdz 11 gadiem. Pētījumā piedalījās 51 bērna vecāki. Datu vākšanai izmantotas trīs skalas: ASC-ASD-P, Vineland-3 un Ghent Parental Behavior Scale. Korelācijas analīzē atklātas statistiski nozīmīgas saistības starp problemātisko uzvedību un bargo sodīšanu (ρ = 0,382; p = 0,006) un ignorēšanu (ρ = 0,357; p = 0,01). Regresijas modelis (R² = 0,192; p = 0,018) parādīja, ka tikai audzināšanas stils (β = 0,316; p = 0,026) nozīmīgi prognozē problemātisku uzvedību. Savukārt trauksmes līmeni prognozēja audzināšanas stili (β = 0,292; p = 0,049), bet ne emociju regulācija vai uzvedības intensitāte.

The aim of the study was to examine how parenting styles are related to anxiety, emotion regulation, and behavioral problems in children aged 7 to 11 with Autism Spectrum Disorder (ASD). The study included 51 parents who completed three instruments: ASC-ASD-P, Vineland-3, and the Ghent Parental Behavior Scale. Correlation analysis revealed significant associations between behavioral problems and harsh punishment (ρ = 0.382; p = 0.006) and ignoring (ρ = 0.357; p = 0.01). A regression model (R² = 0.192; p = 0.018) showed that only parenting style (β = 0.316; p = 0.026) significantly predicted behavioral problems. Anxiety was also predicted by parenting style (β = 0.292; p = 0.049), while emotion regulation and behavioral symptoms were not significant predictors.
Relationships among parenting approaches, anxiety, emotion regulation, and behavioral problems in children with autism spectrum disorder
Keywords: Psiholoģija; autiskā spektra traucējumi; bērnu trauksme; emociju regulācija; uzvedības problēmas; vecāku audzināšanas stili