Komunikāciju modelēšana izmantojot GNU Octave - Ruža, Kārlis Edgars (Latvijas Universitāte, 2022)
Mūsdienās komunikāciju sistēmas ir kļuvušas par neatņemamu sastāvdaļu cilvēku ikdienai, pētniecībai, kā arī citām nozarēm, un šādu sistēmu izstrāde pieprasa daudz laika un finansiālu resursu, tāpēc ir nepieciešams izplānot sistēmas projektējumu pirms tās izstrādes. Bakalaura darbs “Kouminkāciju modelēšanana izmantojot Gnu Octave” sastāv no komunikāciju sistēmas teoretiskā apraksta, kurā apskatīti signāli un to veidi, komunikācijas kanālu īpašības, trokšņa avoti un modulācijas metodes, un no praktiskās daļas, kurā tika izstrādāts komunikāciju sistēmas modelis un tā kods Gnu Octave valodā. Izstrādātais modelis tika izmantots, lai noteiktu 7 dažādu modulācijas metožu bitu kļūdas biežumu atkarībā no signāla pret trokšņa attiecību, izmantojot AWGN un Railija trokšņa kanālus. Apkopotie rezultāti tiek salīdzināti savā starpā, kā arī ar citiem pētījumiem.

Nowadays, communication systems have become an essential part of our daily lives, research and other fields. The development of these kinds of systems requires an abundance of time and financial resources and because of this, it is necssary to make design decisions before implementing such systems. The bachelors’ thesis “Communication modeling using GNU Octave” is composed of a theoretical section, where communication systems, signals, chanel properties and signal noise and its sources are examined, and a practical section, in which a communications model is implemented using the GNU Octave programming language. The developed model was used to determine the bit error ratio for 7 different modulation methods at different signal to noise ratios, simulating added AWGN and Rayleigh distributed noise chanels. The results are compared and evaluated with other research papers related to the topic.
Communication modeling using GNU Octave
Keywords: Datorzinātne; BER; digitālu signālu apstrāde; GNU Octave; komunikācija; modulācija