1,5-3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē - Alsberga, Marta (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autors: Marta Alsberga Kvalifikācijas darba tēma: 1,5 - 3 gadīgu bērnu pašapkalpošanās prasmju sekmēšana pirmsskolas izglītības iestādē Pētijuma mērķis: Teorētiski un praktiski pētīt 1,5 - 3 gadīgu bērnus pašapkalpošanās prasmju sekmēšanas iespējas pirmsskolas izglītības iestādē. Lai mērķi sasniegtu, autore darba pirmajā nodaļā analizējusi pedagoģiski psiholoģisko literatūru par pašapkalpošanās prasmju nozīmi un attīstību bērniem vecumā no 1,5 līdz 3 gadiem. Pētījusi galvenās attīstības iezīmes un faktorus, kas veicina bērnu spēju apgūt pašapkalpošanās prasmes, kā arī iespējas, kā pirmsskolas izglītības iestādē veicināt šo prasmju attīstību, izmantojot piemērotas metodes un aktivitātes. Pētījuma otrajā nodaļā autore veica empīrisko pētījumu, kurā veica novērošanu pēc iepriekš izstrādātiem kritērijiem, pētījuma perioda sākumā un beigās. Pētījuma procesā tika veikta pedagoģiskā darbība izmantojot dažādas rotaļas un citus pašapkalpošanās prasmju apguves līdzekļus. Pētījuma gaitā tika salīdzināti iegūtie rezultāti, izvērtējot sākotnējos novērtēšanas rezultātus un rezultātus pētījuma noslēgumā. Darba noslēguma ir izstrādāti secinājumi. Darbs sastāv kopumā no 35 lpp., darbā ir iekļauti 2 attēli, 3 tabulas, 31 literatūras avoti, no tiem ir 4 svešvalodā.

Qualification paper author: Marta Alsberga Qualification paper topic: Promoting Self-Care Skills of 1.5 - 3 year Old Children in a Pre-School Educational Institution. Aim of the research:Theoretical and practical research on the possibilities of promoting self-service skills in pre-school education for 1.5 - 3 year old children. In order to achieve the aim, the author analysed the pedagogical-psychological literature on the importance and development of self-service skills in children aged 1.5-3 years in the first chapter of the thesis. She has studied the main developmental features and factors contributing to children's ability to acquire self-service skills, as well as the possibilities of promoting the development of these skills in pre-school educational institutions using appropriate methods and activities. In the second chapter of the study, the author carried out an empirical study in which observation was carried out according to pre-defined criteria, at the beginning and at the end of the study period. During the research process, pedagogical activities were carried out using various games and other means of acquiring self-care skills. The results were compared between the initial evaluation results and the results at the end of the study. Conclusions are drawn at the end of the work. The thesis consists of 35 pages, 2 figures, 3 tables, 31 references, 4 of them in a foreign language.
Promoting Self-Care Skills of 1.5 - 3 year Old Children in a Pre-School Educational Institution.
Keywords: Izglītības zinātnes; pirmsskola; pašapakalpošanās; prasmes; rotaļa; vide