Trauksmes, aizsardzības mehānismu un alkohola lietošanas rādītāju saistība vīriešiem - Alksne, Agita (Latvijas Universitāte, 2015)
Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, kāda saistība ir starp trauksmes, psiholoģiskās aizsardzības mehānismu un alkohola lietošanas rādītājiem vīriešiem. Tika izmantotas trauksmes stāvokļa-iezīmes pašnovērtējuma aptauja, dzīves stila indeksa aptauja un alkohola lietošanas traucējumu identifikācijas tests, lai pētītu 151 vīriešus, vecumā no 18-56 gadiem (M=32.11; SD=8.5). Rezultāti norāda: 1) indivīdiem ar trauksmes traucējumiem, alkohola lietošanas rādītāji ir augstāki. 2) alkohola lietošanas rādītāji bija augstāki tiem respondentiem, kas savu materiālo situāciju vērtēja kā labāku. 3) Pastāv statistiski nozīmīga saistība starp alkohola lietošanas un psiholoģiskās aizsardzības rādītājiem skalās- aizvietošana, izstumšana, regresija un reakcijas veidošanās. 4) Pastāv staistiski nozīmīga pozitīva sakarība starp trauksmes un psiholoģiskās aizsardzības rādītājiem skalās aizvietošana, izstumšana, regresija un statistiski nozīmīga negatīva saistība skalā noliegšana. Atslēgas vārdi: trauksme, psiholoģiskās aizsardzības mehānismi, alkohola lietošana.

The aim of this research was to explore the relationship between anxiety, psychological defense mechanisms and alcohol consumption. State-trate Anxiety Inventory for Adults, Life Style Index and Alcohol Use Disorders Identifications test was used for investigate 151, 18-56 years old men (M=32.11; SD=8.5). The following results show that: 1) Individuals with anxiety disorders have higher alcohol consumption. 2) Alcohol consumption was higher for respondents with better financial situation. 3) There is a statistically significant relationship between alcohol consumption and psychological defense mehanisms in scales- displacement, repression, regression and reaction formating. 4) There is a statisticaly significant positive relatioship between anxiety and psychological defense mechanisms in scales displacement, repression, regression and statistically significant negative realtionship in scale deniel. Key words: anxiety, psychological defense mechanisms, alcohol consumption.
Link between anxiety, psychological defense mechanism and alcohol consumption of men
Keywords: Psiholoģija; trauksme; psiholoģiskās; aizsardzības; mehānismi; alkohola