Composition of mosses, their metabolites and environmental stress impacts - Kļaviņa, Laura (Latvijas Universitāte, 2018)
Sūnas ir nozīmīga augu grupa ar plašu izplatību. Sūnu sastāva pētījumi ir kļuvuši aktuāli, ņemot vērā bioloģiski aktīvu savienojumu klātbūtni un augsto izturību pret vides apstākļu mainību. Promocijas darba mērķis ir analizēt sūnu sastāvu, to metabolītus un vides stresa ietekmes uz tiem. Veikta sūnu sekundāro metabolītu ekstrakcijas apstākļu izpēte, kas nodrošina liela skaita vielu identifikāciju. Sūnu lipīdi satur daudzas bioloģiski aktīvas vielas un veikta to aktivitātes izpēte. Sūnu sekundārie metabolīti uzrāda augstu antimikrobiālo aktivitāti un spējas inhibēt vairāku vēža šūnu līniju attīstību un līdz ar to satur perspektīvas vielu grupas izmantošanai biomedicīnā. Vides stresa ietekmes rada būtiskas izmaiņas sūnu sekundāro metabolītu kopā, kā arī ietekmē to metabolismu raksturojošos parametrus, un līdz ar to var tikt izmantoti vides stresa biomarķieru identifikācijai. Atslēgvārdi: sūnaugi, lapu sūnas, metabolītu sastāvs, ķīmiskais sastāvs, vides faktoru ietekmes, lipīdi

Mosses have worldwide distribution. The interest in moss composition and functions in the environment is growing as the presence of biologically active compounds has been demonstrated and their secondary metabolites can help to understand stress reactions. The aim of the work is to study the composition of mosses, their metabolites and impacts of pollutant stress on it. During the study a methodology for a complex characterization of moss composition was elaborated. Characterization of moss composition can be used to support the taxonomy of mosses. Obtained moss extracts contain high number of different biologically active substances. Moss secondary metabolites demonstrate high antimicrobial activity and ability to inhibit development of cancer cell lines. Environmental stress impacts result in a significant changes of moss secondary metabolite pool as well as parameters, characterising their composition and can support identification of environmental stress biomarkers. Key words: bryophytes, mosses, composition of metabolites, characterization, environmental impacts, lipids
Lapu sūnu, metabolītu sastāvs un vides stresa ietekme
Keywords: Vides zinātne; Vides aizsardzība; Environmental Science; Environmental protection; bryophytes; mosses; composition of metabolites; characterization; environmental impacts; lipids; sūnaugi; lapu sūnas; metabolītu sastāvs