Darba vides riski māsu darbā operāciju blokā - Putniņa, Anete (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba tēma: Darba vides riski māsu darbā operāciju blokā. Darbs sastāv no ievada, anotācijas, 5 nodaļām ar apakšnodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pielikuma. Tēmas aktualitāti pamato: Veselības un sociālās aprūpes nozarē strādājošie ir pakļauti augstam, fizikālo, psihoemocionālo un galvenokārt biomehānisko faktoru izraisītu slimību riskam. Statistikā pieaugošais fiziskās slodzes izraisītais, aroddiagnožu skaits parāda šīs problēmas aktualitāti un tēmas izvēli. Ir jādomā par operācijas blokā strādājošo arodslimību riskiem un to preventīvu. Perioperatīvās aprūpes māsas ir operāciju bloka komandas svarīga sastāvdaļa, tās veic nozīmīgu darbu sabiedrības veselības saglabāšanā. Ar savām prasmēm, zināšanām un kompetenci tām jāpiedalās ārstniecības procesā, veicot pilnvērtīgu un rīcībspējīgu darbu pacientu aprūpē. Darbā tiek apskatīti un pētīti fiziskie, fizikālie un psihoemocionālie darba vides riska faktori operāciju blokā, jo to ietekmē visbiežāk rodas dažādas saslimšanas, kuras sauc par arodslimībām, kas var ietekmēt, ierobežot pacientu ārstēšanu un aprūpes kvalitāti. Pētījumā tiek noskaidrots operāciju blokā strādājošo perioperatīvo aprūpes māsu viedoklis un vērtējums par ergonomiskiem, fizikāliem un psihoemocionāliem darba vides riska faktoriem operāciju blokā, māsu fizisko nogurumu, diskomfortu vai sāpēm ķermeņa daļās, veicamajiem un iespējamiem preventīviem pasākumiem slodzes mazināšanā, pašsajūtas uzlabošanā, darba organizāciju operāciju blokā. Darba tēma: Darba vides riski māsu darbā operāciju blokā. Darbs sastāv no ievada, anotācijas, 5 nodaļām ar apakšnodaļām, secinājumiem, priekšlikumiem un pielikuma. Tēmas aktualitāti pamato: Veselības un sociālās aprūpes nozarē strādājošie ir pakļauti augstam, fizikālo, psihoemocionālo un galvenokārt biomehānisko faktoru izraisītu slimību riskam. Statistikā pieaugošais fiziskās slodzes izraisītais, aroddiagnožu skaits parāda šīs problēmas aktualitāti un tēmas izvēli. Ir jādomā par operācijas blokā strādājošo arodslimību riskiem un to preventīvu. Perioperatīvās aprūpes māsas ir operāciju bloka komandas svarīga sastāvdaļa, tās veic nozīmīgu darbu sabiedrības veselības saglabāšanā. Ar savām prasmēm, zināšanām un kompetenci tām jāpiedalās ārstniecības procesā, veicot pilnvērtīgu un rīcībspējīgu darbu pacientu aprūpē. Darbā tiek apskatīti un pētīti fiziskie, fizikālie un psihoemocionālie darba vides riska faktori operāciju blokā, jo to ietekmē visbiežāk rodas dažādas saslimšanas, kuras sauc par arodslimībām, kas var ietekmēt, ierobežot pacientu ārstēšanu un aprūpes kvalitāti. Pētījumā tiek noskaidrots operāciju blokā strādājošo perioperatīvo aprūpes māsu viedoklis un vērtējums par ergonomiskiem, fizikāliem un psihoemocionāliem darba vides riska faktoriem operāciju blokā, māsu fizisko nogurumu, diskomfortu vai sāpēm ķermeņa daļās, veicamajiem un iespējamiem preventīviem pasākumiem slodzes mazināšanā, pašsajūtas uzlabošanā, darba organizāciju operāciju blokā.

The topic of the work: Work environment risks in the work of nurses in the operation unit. The work consists of an introduction, an annotation, 5 chapters with subsections, conclusions, proposals, and an appendix. The topicality of the work is justified by: Workers in the health and social care sector are exposed to a high risk of diseases caused by physical, psycho-emotional, and mainly biomechanical factors. In statistics, the increasing number of occupational diagnoses caused by physical exertion shows the relevance of this problem and the choice of topic. It is necessary to think about the risks of occupational diseases working in the operation block and their preventive measures. Perioperative care nurses are an important part of the operating room team, they perform important work in maintaining public health. With their skills, knowledge, and competence, they must participate in the treatment process, performing full-fledged and capable work in patient care. The paper examines and studies the physical, physical environmental, and psycho-emotional risk factors of the work environment in the operating room, because under their influence, various diseases, called occupational diseases, which can affect and limit the treatment of patients and the quality of care, most often occur. The research finds out the opinion and assessment of perioperative care nurses working in the operation block on ergonomic, physical, and psycho-emotional risk factors of the work environment in the operation block, physical fatigue, discomfort or body pain of the nurses, attainable and potential preventive measures to reduce workload, improve well-being, work organization in the operation block. The aim of the work is to find out the risks of the work environment for nurses in the operation block. Research tasks: 1. In connection with the topic of the work, to analyse the conservation model of Mairas Estrina Levinas, the principles contained in it and the insights expressed. 2. To conduct literature research on the working environment of the operating room, physical, physical environmental, and psycho-emotional occupational factors, their possible prevention. 3. To find out and analyse the opinion of nurses about physical, physical environmental and psycho-emotional occupational risk factors of the work environment, their impact on well-being and possible prevention at work in the operating room. The topic of the work: Work environment risks in the work of nurses in the operation unit. The work consists of an introduction, an annotation, 5 chapters with subsections, conclusions, proposals, and an appendix. The topicality of the work is justified by: Workers in the health and social care sector are exposed to a high risk of diseases caused by physical, psycho-emotional, and mainly biomechanical factors.
Work environment risks in the work of nurses in the operation unit
Keywords: Medicīna; Operāciju bloks; perioperatīvās aprūpes māsa; fiziskā slodze; fizikālie darba vides riska faktori