5 — 6 GADĪGU BĒRNU PAŠVĒRTĒŠANAS PRASMJU ATTĪSTĪBA ROKDARBOS - Ivanova, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2021)
Aleksandras Ivanovas bakalaura darba nosaukums ir “5 — 6 gadīgu bērnu pašvērtēšanas prasmju attīstība rokdarbos”. Pētījuma mērķis ir teorētiski pētīt un empīriski iepazīt 5 — 6 gadīgu bērnu pašvērtējuma prasmju apguves pedagoģiskos nosacījumus rokdarbos. Bakalaura darba teorētiskajā daļā tika apkopotas un analizētas pedagogu un psihologu atziņas par 5 — 6 gadīgu bērnu pašnovērtēšanas prasmju nozīmīgumu un attīstību iespējām rokdarbos. Rezultātā tiek secināts, ka, attīstot pašnovērtēšanas prasmes rokdarba nodarbībās pirmsskolas vecumā, indivīds iegūst prasmi novērtēt savas spējas arī pieaugušajā vecumā, kas palīdz iegūt adekvātu pašvērtējumu un dod priekšnosacījumus apmierinātai dzīvei. Savukārt, pedagogs palīdz bērnam attīstīt pašnovērtēsanas prasmes, piedāvājot daudzveidīgus, bērnu iespējām atbilstošus pašvērtēšanas veidus. Empīriskajā daļā tika izstrādāti pirmsskolēnu pašvērtēšanas prasmju apliecinošie kritēriji un rādītāji. Praktiskajā darbā ar bērniem tika veltīts daudz laika atgriezeniskai saiknei, izmantojot dažādus pašnovērtēšanas paņēmienus. Pedagoģiskā pētījuma laikā apstiprinājās izvirzītā hipotēze: 5 — 6 gadīga bērna pašvērtēšanas prasmes rokdarbos attīstīsies, ja pedagogs: •sistemātiski organizēs bērnu pašvērtēšanu; •kopīgi ar bērniem izstrādās vērtēšanas kritērijus, kas sasauksies ar rokdarbu realizācijas nosacījumiem; •izmantos daudzveidīgus, bērnu iespējām atbilstošus pašvērtēšanas veidus; •nodrošinās pašvērtēšanas iespējas gan darbu uzsākot, gan rokdarbu realizācijas laikā, gan darba rezultātā; •vērtēšanu un pašvērtēšanu orientēs uz veiksmju uzskaiti un neveiksmju pārvēršanu tālākās darbības uzdevumos. Bakalaura darbs sastāv no 60 lapaspusēm. Darbā ietverti 11 attēli, 5 tabulas, ka arī izmantoti 38 literatūras avoti un 3 pielikumi.

The present Bachelor's thesis of Aleksandra Ivanova is entitled "development of self-assessment skills for children aged 5 — 6 years”. The aim of research is to study theoretically and get acquainted empirically with the pedagogical conditions for the acquisition of self-assessment skills of 5 — 6 year old children in handicrafts. In the theoretical part of this bachelor's thesis, the findings of pedagogues and psychologists on the importance of self-assessment skills of 5 — 6 year old children and the development of opportunities in handicrafts were summarized and analyzed. As a result, it is concluded that by developing self-assessment skills in handicraft classes at preschool age, an individual acquires the skill to assess his/her abilities also in adulthood, which helps to obtain adequate self-esteem and provides preconditions for a satisfied life. In turn, the teacher helps the child to develop self-assessment skills by offering various types of self-assessment strategies appropriate to the child's abilities. In the empirical part, criteria and indicators confirming children's self-assessment skills were developed. In the practical work with children, a considerable time was devoted to feedback gathering using various self-assessment techniques. During the pedagogical research, the hypothesis was confirmed: the self-assessment skills of a 5 — 6 year old child will be developed in handicrafts if the teacher: •systematically asks for children's self-assessment; •together with children, develops evaluation criteria that will be related to the conditions in making the handicrafts; •uses a variety of forms of self-assessment appropriate to children's abilities; •provides opportunities for self-assessment at the beginning of work, during the making of handicrafts, and also after the work is finished; •evaluation and self-evaluation will focus on tracking successes and turning failures into follow-up tasks. The Bachelor's paper consists of 60 pages. It contains 11 pictures, 5 tables, 38 references and 3 appendices. Key words: preschooler, self — assessment, motivation, feedback.
DEVELOPMENT OF SELF-ASSESSMENT SKILLS for CHILDREN AGED 5 TO 6 YEARS OLD
Keywords: Skolas pedagoģija; pirmsskolēns; pašnovērtēšana; motivācija; atgriezeniskā saikne