Optimālā akciju portfeļa izveide Baltijas vērtspapīru tirgū. - Gaidels, Edgars (Latvijas Universitāte, 2015)
Dotais darbs apskata ilgtermiņa sakarības starp Baltijas fondu biržām un nosaka potenciālos ieguvumus no atlasīto akciju diversifikācijas. Darbā tika atklāts, ka pastāv būtisks ieguvums, investējot kapitālu Latvijas un Lietuvas uzņēmumu akcijās, pateicoties ilgtermiņa negatīvai kopsakarībai starp abu valstu indeksiem. Vienlaicīgi, tika konstatēta potenciālā ilgtermiņa saikne arī starp Igaunijas un pārējo Baltijas valstu indeksu vērtībām. Tālākajā gaitā tika izstrādāti un piedāvāti ienesīgākie akciju portfeļi pie minimāli iespējamiem volatilitātes radītājiem. Optimālā akciju portfeļa izvēle būs atkarīga no izvēlētās tirdzniecības stratēģijas un investora toleranci pret risku.

The following paper examines the long-term relations between the Baltic stock exchange markets and describes the potential benefits from diversifying into selected stocks. The research findings suggest that substantial benefits exist from investing in stocks of Latvian and Lithuanian companies due to both state indices long-term negative interconnection. At the same time, the possible long-term relation was found between Estonian and other Baltic state indices. Further on, the most profitable minimum variance stock portfolios were developed and proposed. Choice of the optimal portfolio will depend on selected trading strategy and investor’s level of risk tolerance.
Establishment of the Optimal Stock Portfolio in the Baltic Stock Exchange Market.
Keywords: Vadībzinātne; akcijas; Baltijas vērtspapīru tirgus; diversifikācija; kointegrācija; investīciju portfeļa optimizācija