Sāpju intensitātes salīdzinājums izmantojot verbālās sāpju intensitātes skalu un analgēzijas nocicepcijas indeksu pacientiem ar gūžas kakliņa lūzumu un muguras atliecējmuskuļu blokādi - Liberte, Aleksandra (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma aktualitāte: Gūžas kaula lūzums ir viena no smagākajām traumām gados veciem pacientiem, ko pavada stiprs sāpju sindroms. Efektīva atsāpināšana būtiski ietekmē ārstēšanas rezultātus. Verbālā sāpju intensitātes skala ir subjektīva, īpaši pacientiem ar kognitīviem traucējumiem. Analgēzijas nocicepcijas indekss (ANI), analizējot sirds ritmu, var būt objektīvāks rādītājs. Jauna metode – muguras atliecējmuskuļu bloks (ESP) – varētu uzlabot sāpju kontroli, tomēr Latvijā tā līdz šim nav plaši izmantota. Mērķis: Noskaidrot ESP bloka efektivitāti pacientiem ar gūžas lūzumiem un izvērtēt, vai ANI var būt objektīvs sāpju intensitātes rādītājs, salīdzinot ar verbālo skalu. Hipotēze: ESP bloks ir efektīvs atsāpināšanas veids gūžas kakliņa lūzumu gadījumā. Uzdevumi: 1.Novērtēt ESP bloka ietekmi uz sāpēm. 2.Izvērtēt ANI kā objektīvu rādītāju ESP bloka gadījumā. 3.Analizēt korelāciju starp vitālajiem rādītājiem un sāpēm. Metodes: Prospektīvs novērošanas pētījums pacientiem ar gūžas locītavas endoprotezēšanu sakarā ar lūzumu. Pirms operācijas pacientiem veikts ESP bloks ar ropivakaīnu. Sāpes vērtētas ar verbālo skalu un ANI ik pēc 5 minūtēm 30 minūšu laikā. Papildus reģistrēti vitālie rādītāji. Statistiskā analīze veikta ar SPSS. Rezultāti: Pētījumā piedalījās 10 pacienti (vidējais vecums 76 gadi, 90% sievietes). ESP bloks efektīvi samazināja sāpes visās vecuma grupās (statistiski nozīmīgi, p=0,001). Stipra pozitīva korelācija starp sirdsdarbību un sāpēm pirms ESP (p=0,023, r=0,704). Negatīva korelācija starp vidējo asinsspiedienu un sāpēm 10 min (p=0,002, r=-0,868) un 25 min (p=0,011, r=-0,794) pēc ESP. Starp verbālo skalu un ANI statistiski nozīmīga korelācija netika konstatēta.

Introduction: Hip fracture is a common and severe injury, especially among elderly patients, often accompanied by intense pain, which affects overall condition, mobility, stress, and treatment outcomes. Effective analgesia is essential for recovery. While the Verbal Pain Intensity Scale (VPIS) is widely used, it is subjective and may be limited in cognitively impaired patients. The Analgesia Nociception Index (ANI), which reflects the balance between sympathetic and parasympathetic activity via heart rate analysis, may offer a more objective measure. A newer technique, the Erector Spinae Plane (ESP) block, has shown promise but had not been used in Latvia for this patient group. Aim: To evaluate whether the ESP block can effectively reduce pain in hip fracture patients and whether ANI can objectively reflect pain intensity compared to VPIS. Hypothesis: ESP block is an effective analgesic method for patients with hip fractures. Objectives: 1.Assess if ESP block reduces pain intensity. 2.Evaluate ANI as an objective pain indicator and its correlation with VPIS. 3.Analyze correlation between vital signs and pain intensity. Methods: Prospective observational study including patients scheduled for hip replacement due to femoral neck fracture. ESP block was performed preoperatively under ultrasound guidance with 30 ml 0.375% ropivacaine. Pain was assessed every 5 minutes for 30 minutes using VPIS (0–10 scale) and ANI (0–100 scale). Vital signs (systolic BP, MAP, pulse) were recorded. ANI was measured using Mdoloris medical system. Data were analyzed with IBM SPSS Statistics. Results: 10 patients (average age 76; 90% women) were included. ESP block showed pain reduction within 10 minutes across all age groups. Friedman test showed significant VPIS change before and 30 minutes after ESP (p=0.001), confirming block effectiveness. A strong positive correlation was found between heart rate and VPIS before the block (p=0.023; r=0.704). A significant negative correlation was found between MAP and VPIS at 10 min (p=0.002; r=-0.868) and 25 min (p=0.011; r=-0.794). No significant correlation was found between ANI and VPIS.
Comparison of pain intensity using the verbal pain intensity scale and analgesia nociception index in patient with hip fracture and lumbar erector spine block
Keywords: Medicīna; sāpes; atliecējmiskuļa bloks; gūžas kakliņa lūzums; pain; erector spinae plane block