Plānotu ārpusstacionāra dzemdību drošības analīze Latvijā un pasaulē - Ceple, Dina (Latvijas Universitāte, 2008)
Kopš 2006. gada, kad Latvijā legalizēts viens no netradicionālo dzemdību veidiem – plānotas ārpusstacionāra dzemdības jeb mājdzemdības, daudz tiek diskutēts par šādu dzemdību drošību un iespējamiem riskiem. Līdz šim Latvijā nav veikti pētījumi par mājdzemdību norisi un iznākumiem, lai gan Latvijā tās tiek reģistrētas kopš 2004. gada, un to skaits pieaug. Šī pētījuma mērķis bija apzināt plānotu ārpusstacionāra dzemdību iznākumus Latvijā no 2004. gada līdz 2007. gadam, analizējot visas 157 mājdzemdības plānojušo sieviešu grūtniecības aprūpes kartes, dzemdību vēstures un 148 mājdzemdības plānojušo sieviešu telefonaptaujas anketas. Iegūtie dati tiek salīdzināti ar vispārējo Latvijas dzemdību statistiku un, kur iespējams, arī ar plānotu ārpusstacionāra dzemdību iznākumiem citās Rietumvalstīs. Pētījumā tika secināts, ka plānotas ārpusstacionāra dzemdības Latvijā, līdzīgi kā citās Rietumvalstīs, ir vismaz tikpat drošas kā dzemdības valstī kopumā.

Since the year 2006 when one of the non-traditional birth methods – homebirth – was legalized in Latvia there has been an extensive discussion about the conduct and risks of such birth practice. Till now the outcomes of homebirth in Latvia have not been studied although such births are registered in the country since the year 2004 and the number of cases have been steadily increasing. Target of this study was to investigate outcomes of planned homebirth in Latvia during the years 2004 - 2007 by analyzing pregnancy and child delivery documentation for all 157 women who have been planning homebirth as well as the date from 148 telephone interview questionaries with them. The acquired data is compared with overall Latvian birth statistics and where possible, with outcomes of planned homebirth in the Western countries. The results of the study indicate that the planned homebirth in Latvia is at least as safe delivery method as the birth in the country in general, like it is in the other Western countries.
Planned homebirth safety studie in Latvia and in the world
Keywords: Medicīna