Atbalsta sistēma pirmsskolas izglītības iestādēs jauno skolotāju darba kvalitātes nodrošināšanai - Igaune, Agita (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Atbalsta sistēma pirmsskolas izglītības iestādēs jauno skolotāju darba kvalitātes nodrošināšanai” mērķis ir izpētīt jauno skolotāju atbalsta sistēmu pašvaldību un privātajās pirmsskolas izglītības iestādēs un izstrādāt vadlīnijas pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem jauno pirmsskolas skolotāju darba kvalitātes nodrošināšanai. Maģistra darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, nobeiguma un bibliogrāfijas. Teorētiskajā daļā tiek analizēta zinātniskā literatūra pedagoģijā un izglītības vadībā par jauno skolotāju atbalsta veidiem kā atbalsta sistēmas elementiem Latvijā starptautiski salīdzinošā kontekstā. Kā daļa no empīriskās daļas ir izmēģinājuma pētījums, kura mērķis bija pārbaudīt izstrādāto instrumentu piemērotību pētījumam. Izmēģinājuma pētījuma ietvaros tika veikts empīriskais pētījums, anketējot pirmsskolas jaunos skolotājus, pirmsskolas izglītības iestādes vadītājus un izglītības pārvaldes pārstāvi par jauno skolotāju atbalsta sistēmu. Tika analizēti iegūtie anketas dati un izdarīti secinājumi. Empīriskajā daļā tika veikta empīriskā izpēte par jauno skolotāju atbalsta veidiem privātajās un pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs, aptaujājot jaunos pirmsskolas skolotājus, pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājus. Veikts izstrādāto vadlīniju ekspertnovērtējums. Balstoties uz iegūtajiem datiem tika izstrādātas vadlīnijas pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem jauno pirmsskolas skolotāju darba kvalitātes nodrošināšanai. Atslēgas vārdi: atbalsta sistēma, atbalsta veidi, pirmsskolas izglītības iestāde, jaunais pirmsskolas skolotājs.

The aim of master’s thesis “Support system in preschool educational institutions for ensuring the quality of work of new teachers” is to explore the teacher support system in local government and private preschools to develop guidelines for the heads of preschool educational institutions for ensuring the quality of the work of new preschool teachers. The master’s thesis consists of an introducion, three chapters, conclusion and bibliography. The theoretical part analyzes the scientific literature in pedagogy and educational management about the types of support for new teachers as elements of the support system in Latvia in an internationally comparative context. As part of the empirical part, there is a pilot study aimed at testing the suitability of the tools developed for the study. As part of the pilot study, an empirical study was conducted by interviewing new preschool teachers, preschool leaders and an representatives of the education administration about the support system for new teachers. The obtained questionnaire data were analyzed and conclusions were drawn. Empirical research on ways of supporting new teachers in private and local preschools was carried out in the empirical part, interviewing new preschool teachers, preschool leaders. An expert evaluation of the guidelines developed has been carried out. Based on the obtained data, guidelines were developed for the heads of preschool educational institutions to ensure the quality of work of new preschool teachers. Keywords: support system, support types, preschool, new preschool teacher.
Support system in preschool educational institutions for ensuring the quality of work of new teachers
Keywords: Izglītības zinātnes; atbalsta sistēma; atbalsta veidi; pirmsskolas izglītības iestāde; jaunais pirmsskolas skolotājs