Pusaudža brāļu un māsu attiecību kvalitātes saistība ar vecāku audzināšanas stilu - Batraga, Elza (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp pusaudža brāļu un māsu attiecību kvalitāti un vecāku audzināšanas stiliem. Tika izvirzīti šādi pētījuma jautājumi: kādas ir saistības starp uztverto vecāku audzināšanas stilu bērnībā un brāļu un māsu attiecību kvalitāti pusaudžu vecumā un cik lielā mērā bērnībā uztvertais vecāku audzināšanas stils prognozē brāļu un māsu attiecību kvalitāti pusaudžu vecumā. Pētījumā piedalījās 51 pusaudži vecumā no 16 līdz 18 gadiem (M = 16,92; SD = 0,85), no tiem 30 meitenes un 21 zēni. Lai atbildētu uz izvirzītajiem pētījuma jautājumiem, tika pielietotas divas aptaujas. Vecāku audzināšanas stila novērtēšanai tika izmantota vecāku autoritātes aptauja (Parental Authority Questionnaire, Buri, 1991). Bērnu savstarpējo attiecību novērtēšanai tika izmantota brāļu un māsu savstarpējo attiecību aptauja (Sibling Relationship Questionnaire; Furman & Buhrmaster, 1985). Pētījumā iegūtie rezultāti parāda, ka starp pusaudža novērtēto attiecību kvalitāti ar brāli/māsu un vecāku audzināšanas stilu pastāv statistiski nozīmīgas saistības. Tika konstatēta negatīva saistība starp mātes autoritāro audzināšanas stilu un konkurences trūkumu starp brāļiem un māsām, kā arī tika konstatēta pozitīva saistība starp tēva autoritāro audzināšanas stilu un konfliktiem starp brāļiem un māsām. Konkurences trūkumu starp brāļiem un māsām visvairāk prognozē mātes autoritatīvais audzināšanas stils, tikmēr konfliktus starp brāļiem un māsām visvairāk prognozē tēva autoritārais audzināšanas stils un mātes autoritatīvā audzināšanas stila trūkums.

The aim of this study was to find out if there is a relationship between the quality of adolescent’s sibling relationships and parenting styles. The following research questions were raised: what are the associations between the perceived parenting style in childhood and the quality of sibling relationships in adolescence, and to what extent does perceived parenting style in childhood predict the quality of sibling relationships in adolescence. The study involved 51 adolescents aged 16 to 18 (M = 16,92; SD = 0,85), 30 girls and 21 boys. Two surveys were used to answer the questions raised in the study. Parental Authority Questionnaire (Buri, 1991) was used to study parenting style. Sibling Relationship Questionnaire (Furman & Buhrmaster, 1985) was used to study sibling relationships. The results from the study indicate that there are statistically significant relationships between the quality of the adolescent’s relationship with the sibling and the parenting style. A negative relationship was found between maternal authoritarian parenting style and lack of sibling rivalry, and a positive relationship was found between paternal authoritarian parenting style and sibling conflicts. Lack of rivalry between siblings is most predicted by maternal authoritative parenting style while conflicts between siblings is most predicted by paternal authoritarian parenting style and lack of maternal authoritative parenting style.
The Relationships Between Adolescent's Sibling Relationship Quality and Parenting Styles
Keywords: Psiholoģija; brāļu/māsu attiecību kvalitāte; vecāku audzināšanas stils; pusaudzis; sibling relationship quality; parenting style