Dzimumstereotipi par emocionalitāti un empātijas spējām sievietēm un vīriešiem - Rubene, Ieva (Latvijas Universitāte, 2012)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv atšķirības starp sievietēm un vīriešiem dzimumstereotipos par emocionalitāti un empātijas spējām. Lai pārbaudītu pētījuma jautājumu es veicu starpgrupu pētījumu, kurā piedalījās 80 respondenti un izlasi veidoja abu dzimumu pārstāvji (vīrieši n=40; sievietes n =40). Pētījuma dalībnieki bija vecuma posmā no 18 līdz 25 gadiem (M= 21,55). Izlases tika veidotas pēc brīvprātības principa, pētījuma aptaujas tika ievietotas interneta vidē. Instrumentārijā ietilpa divas aptaujas: 1.„Emocionālās empātijas aptauja” (The Questinnaire Heasure of Emmotional Empathy, Mehrabian & Epstein, 1972). Latvijā adaptējusi J. Ļubenko (2005). 2.„Empātijas aptauja” ( HIFDS- How i feel in different situations, Bonino, Lo Coco, & Tani, 1998; Feshbach et al., 1991). Emocionālās empātijas skalu Latvijā adapējusi Elīna Vaivode. Apstrādājot iegūtos rezultātus, es guvu statistiski nozīmīgas atšķirības dažās skalās, kas ļāva man daļēji atbildēt uz savu pētījuma jautājumu. Rezultātos uzrādījās, ka sieviešu dzimums sava dzimuma pārstāvi tomēr stereotipizē salīdzinoši biežāk, nekā pretēji. Atslēgas vārdi: stereotipi, dzimums, emocionalitāte, empātija

The aim of the research was to find out if there is a difference between gender stereotypes of man and women about emotionality and empathy. To answer this question, I did an inter- group research with 80 respondents of both genders: (men n= 40; women n= 40). Respondents were 18 to 25 years old (M= 21,55). Selections were made voluntarily, surveys were made in the internet. The instrumentary was made of two surveys: 1.„The survey of the emotional empathy” ( The Questinnaire Heasure of Emmotional Empathy, Mehrabian & Epstein, 1972). J. Ļubenko (2005) has adapted survey in Latvia. 2.„The survey of empathy” ( HIFDS- How i feel in different situations, Bonino, Lo Coco, & Tani, 1998; Feshbach et al., 1991). Elīna Vaivode has adapted the scale of emotional empathy in Latvia. I got statistically significant diferences in some scales when I processed the gotten results. That gave me a partly answer of the question of my research. The results showed that women stereotypes the gender of themselves relatively more than vice versa. Keywords: stereotypes, gender, emotionality, empathy.
Gender stereotypes about emotionality and the empathy of men and women
Keywords: Psiholoģija