FTIR analīzes metodes pielietojums medus autentiskuma un florālās izcelsmes raksturošanai - Šalajeva, Marina (Latvijas Universitāte, 2023)
FTIR analīzes metodes pielietojums medus autentiskuma un florālās izcelsmes raksturošanai. Šalajeva M., zinātniskie vadītāji Dr.chem. V. Rudoviča, Mg.chem. K.D. Labsvārds. Maģistra darbs, 39 lappuses, 18 attēli, 3 tabulas, 41 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Pētnieciskajā darbā noteiktas un salīdzinātas ķīmisko savienojumu grupas dažādu izcelsmes ziedu medus paraugos (23 monoflorālo un 28 poliflorālo) kā arī laboratorijā pagatavotos viltotos medus paraugos (pagatavoti saharozes sīrupi no cukurniedrēm, cukurbietēm un rīsu sīrupiem). Saharozes masas daļa viltotā medū ir no 5-20%. Darbā dabīgā medus un viltotie medus paraugi analizēti ar FTIR analīzes metodi. Iegūtie dati aprakstīti ar daudzkomponentu analīzes metodi, atvasinājumiem.

Application of the FTIR method of analysis to describe the authenticity and floral origin of honey. Šalajeva M., scientific advisers Dr. chem. Rudoviča V., Mg. chem. Labsvārds K.D. Master's work, 39 pages, 18 images, 3 tables, 41 literature sources, 1 attachment. In Latvian. Research has identified and compared groups of chemical compounds in honey samples (23 monofloral and 28 polyfloral) of different origins, as well as in fake honey samples prepared in the laboratory (prepared sucrose syrups made from sugar cane, sugar beet and rice syrup). The proportion of sucrose in fake honey is between 5% and 20%. At work, samples of natural honey and false honey have been analysed using the FTIR analysis method. The resulting data are described by the multi-component analysis method, derivatives.
Use of the FTIR analytical method to characterise the authenticity and floral origin of honey
Keywords: Ķīmija; MEDUS; MEDUS VILTOŠANA; MEDUS BOTĀNISKĀ IZCELSME; INFRASARKANĀ (IS) FURJE SPEKTROSKOPIJA