Uzņēmējdarbības atbalsts un tā ietekme valsts konkurētspējas paaugstināšanā. - Beļinska, Aļona (Latvijas Universitāte, 2016)
Mūsdienās katra valsts tiecas paaugstināt savu nacionālu konkurētspēju. Darba autors uzskata, ka eksistē cieša mijiedarbība starp valsts konkurētspēju un uzņēmējdarbības konkurētspēju, kuru savukārt tieši ietekme uzņēmējdarbības pieejamais atbalsts. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt valsts konkurētspējas, uzņēmējdarbības konkurētspējas un uzņēmējdarbības atbalsta teorētiskos aspektus un to mijiedarbību, izpētīt un salīdzināt Latviju un Igauniju pēc Globāla Konkurētspējas Indeksa, Doing Business indeksa un pieejamā atbalsta, veikt eksperta intervijas, lai uzklausītu dažādas uzņēmējdarbības vides pārstāvju viedokļus, ka arī izvirzīt priekšlikumus nepieciešamiem uzņēmējdarbības atbalsta uzlabojumiem ar mērķi sekmēt valsts konkurētspēju. Teorētiskajā daļā darba autors apraksta valsts konkurētspējas, uzņēmējdarbības konkurētspējas un uzņēmējdarbības atbalsta teorētiskos aspektus un izpēta Globālās Konkurētspējas Indeksu un Doing Business indeksa būtību un elementus. Analītiskajā daļā autors pēta un salīdzina Latvijas un Igaunijas valsts konkurētspēju, uzņēmējdarbības konkurētspēju un pieejamo uzņēmējdarbības atbalstu balstoties uz Globālā Konkurētspējas Indeksu un Doing Business indeksa. Praktiskajā daļā darba autors veic eksperta intervijas ar pārstāvjiem no Latvijas un Igaunijas uzņēmējdarbības vides, lai izpētītu uzņēmējdarbības vides un atbalsta situāciju katrā valstī un salīdzinātu tās savā starpā.

Nowadays each country seeks to increase its national competitiveness. The author believes that there is a close interaction between the competitiveness of the country and competitiveness of the business, which is directly influenced by available business support. The objective is to assess the national competitiveness, business competitiveness and business support theoretical aspects and their interactions, to examine and compare Latvia and Estonia by using statistics based on Global Competitiveness Index, Doing Business Index and the available business support, hold expert interviews to listen to different opinions on this topic, as well as to generate proposals for necessary business support improvements with the objective of contributing to the competitiveness of the country. In the theoretical part the author describes the theoretical aspects of national competitiveness, business competitiveness and business support, and examines the Global Competitiveness Index and the Doing Business index. The analytical part consists of comparison of Latvian and Estonian national competitiveness, business competitiveness and the available business support based on the Global Competitiveness Index and the Doing Business index. In the practical part author has conducted expert interviews with representatives of the Latvian and Estonian business environment in order to explore the business environment and available business support in each country and to compare them with each other.
Business support and its impact on the raise of national competitiveness.
Keywords: Vadībzinātne; konkurētspēja; uzņēmējdarbība; vide; atbalsts; competitiveness