Dalītā soļa un laterālās apakšējās piespēles ietekme servju uzņemšanā Rīgas volejbola skolas/ Latvijas universitātes sieviešu volejbola komandā. - Linde, Rūta (Latvijas Universitāte, 2025)
Šis kvalifikācijas darbs izpētīs dalītā soļa un laterālās apakšējās piespēles ietekmi servju uzņemšanā Rīgas volejbola skolas/ Latvijas Universitātes sieviešu volejbola komandā. Tēmas aktualitāti nosaka serves pārākums volejbola spēlē, novecojušas metodes servju uzņemšanā, jaunu tendenču ienākšana un apskate. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, septiņām apakšnodaļām un secinājumiem. Pirmajā nodaļā tiek apskatītas tādas nianses, kas paskaidro servju uzņemšanu, kā ekstremitāšu kustības, reakcijas laika nozīme, spēlētāju pozīcija laukumā un savstarpējā komunikācija, kā arī servju uzņemšanas mācīšanas un pilnveidošanas veidi. Otrajā nodaļā ir empīriskā pētījuma izklāsts un tā analīze. Trešajā nodaļā tiek aprakstīti pētījuma rezultāti. Darba mērķis: Noskaidrot, vai dalītais solis (split step) un apakšējā laterālā piespēle pozitīvi ietekmē volejbola servju uzņemšanu sieviešu volejbola Rīgas volejbola skolas/ Latvijas Universitātes komandā. Tika izvirzīti seši pētniecības uzdevumi. Pētniecības hipotēze: Dalītā soļa un apakšējās laterālās piespēles apgūšana pozitīvi ietekmēs volejbola servju uzņemšanu Rīgas volejbola skolas/Latvijas Universitātes sieviešu volejbola komandā. Izmantojot video un statistikas rādītāju analīzi, hipotēze tika pierādīta. Darba apjoms: 48 lapaspuses, un tās ietver 3 tabulas, 1 attēlu, 25 pielikumus un 23 literatūras avotus. Atslēgas vārdi: volejbols, servju uzņemšana, laterālā apakšējā piespēle, frontālā apakšējā piespēle, reakcija, dalītais solis, serve

This qualification paper investigates the impact of the split step and lateral underhand pass on serve reception in the Riga Volleyball School/University of Latvia women’s volleyball team. The relevance of the topic is determined by the dominance of serving in volleyball games, outdated serve reception methods, and the emergence and review of new trends. The paper consists of an introduction, four chapters, seven subchapters, and conclusions. Chapter one explores nuances that explain serve reception, such as limb movements, the importance of reaction time, player positioning on the court, mutual communication, as well as methods for teaching and improving serve reception. Chapter two outlines and analyzes the empirical research conducted. Chapter three presents the results of the research. Objective of the study: To determine whether the split step and lateral underhand pass positively influence volleyball serve reception in the Riga Volleyball School/University of Latvia women’s volleyball team. Six research tasks were set. Research hypothesis: Mastering the split step and lateral underhand pass will positively influence volleyball serve reception in the Riga Volleyball School/University of Latvia women’s volleyball team. Using video and statistical indicator analysis, the hypothesis was confirmed. Scope of the paper: 48 pages, including 3 tables, 1 image, 25 appendices and 23 references. Keywords: volleyball, serve reception, lateral underhand pass, frontal underhand pass, reaction, split step, serve
The effect of split step and lateral underhand passing in volleyball serve receive in Riga volleyball school/ University of Latvia women’s volleyball team.
Keywords: Sporta treneris [2024]; volejbols; servju uzņemšana; laterālā apakšējā piespēle; frontālā apakšējā piespēle; reakcija