Spekku dzimta atmiņu stāstos un publikācijās - Kovala, Rita (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba mērķis ir apzināt un apkopot informāciju par Spekku dzimtu un tās nozīmīgumu Vecumnieku pagastā un Latvijā. Pētījuma procesā izpētīts Vecumnieku pagasta novadpētniecības centra krājums, Vecumnieku bibliotēkas novadpētniecības krājums. Veikta šo krājumu analīze. Pētījuma vajadzībām apskatītas pieejamās publikācijas Latvijas Nacionālās bibliotēkas Analītiskajā datubāzē un portālā Periodika.lv. Lai papildinātu iegūto informāciju par Spekku dzimtu ar nepublicētiem materiāliem un atmiņu stāstiem, iegūtas divas intervijas. Pētījuma rezultāti apliecina, ka Spekku dzimta ir pierādījusi spēju izdzīvot dažādos vēsturiski sarežģītajos laika periodos. Spekku dzimtas katra paaudze ierakstījusi savu vārdu Latvijas un pasaules kultūrvēsturiskajā mantojumā. Ar savu neatlaidīgo darbu, personības iekšējo spēku dzimtas trīs paaudžu vīrieši - Andrejs Spekke, Arnolds Spekke un Andrejs Spekke viennozīmīgi turpinās dzīvot kā mūsu tautas un Latvijas vēstures veidotāji. Pētījums “Spekku dzimta atmiņu stāstos un publikācijās” ir unikāla, vienkopus apkopota informācija par plaši zināmo Spekku dzimtu un tās gaitām dažādos vēsturiskajos periodos. Bakalaura darbā apkopotā informācija būs vērtīgs informatīvs materiāls vietējai novadpētniecībai, skolām un ikvienam pētniekam vai interesentam. Atslēgas vārdi: mutvārdu vēsture, novadpētniecība, nacionālā un reģionālā identitāte, Spekku dzimta, sociālā atmiņa, sociālais kapitāls.

The aim of The Bachelor's thesis is to identify and summarize information about Spekke family and its significance in Vecumnieki parish and Latvia. During the research process the local history collection of Vecumnieki Parish Local History Center and Vecumnieki Library has been studied and analysed. Available publications in the Analytical Database of the National Library of Latvia and in the website Periodika.lv were studied. In order to supplement the information with unpublished materials and memoirs, acquired on Spekke family, two live interviews were done. The results of the study confirm that the Spekke family has demonstrated the ability to survive in various historically complicated time periods. Each family generation has recorded its name in cultural and historical heritage of Latvia and the world. Due to persistent work and inner charisma, the three men from three generations - Andrejs Spekke, Arnolds Spekke, and Andrejs Spekke - will definitely continue to dwell like creators of the history of the nation and Latvia. The study "Spekke Family in Memories and Publications" is a unique, aggregated information on the well-known Spekke family and its course in different historical periods. The information gathered in the Bachelor's thesis will be a valuable informative material for local history centres, schools and any researcher or person in interest. Keywords: oral history, local history, national and regional identity, Spekke family, social memory, social capital.
Spekkes family in memory stories and publications
Keywords: Bibliotēkzinātne; mutvārdu vēsture; novadpētniecība; nacionālā un reģionālā identitāte; Spekku dzimta; sociālā atmiņa