Rotaļnodarbību organizēšanas īpatnības pirmsskolas jaukta vecuma posmu grupā - Milka, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darbs izstrādāts par tematu „Rotaļnodarbību organizēšanas īpatnības pirmsskolas jaukta vecuma posmu grupā”. Mūsdienās aktuāls ir darbs jaukta vecuma bērnu grupā vairāku iemeslu dēļ: jaukta vecuma grupas var tikt istenota pirmsskolas izglītības jauna darba pieeja; dažāda vecuma grupas veidojas, ņemot vērā bērnu pieņemšanas izglītības iestādē pamatprincipus rindas kārtībā, neņemot vērā dzimšanas gadu, kā rezultātā vienā grupā nonāk dažādu vecuma bērni, savukārt lauku apvidos, kur ir neliels bērns skaits, šāda prakse pastāv jau sen. Tomēr metodisko materiālu, kas atklāj, kā pareizi organizēt pedagoģisko procesu šādā grupā, ir nepietiekami, kas pamato pētījuma aktualitāti. Pētījuma mērķis ir noteikt rotaļnodarbību organizācijas īpatnības mācot dažāda vecuma bērnus jauktā grupā pirmsskolas izglītības iestādē. Рētījums sastāv no divām dаļām – teorētiskās un empīriskās. Teorētiskajā daļā pētītas rotaļnodarbības organizācijas īpatnības, skolotāja darba formas un lomas pedagoģiskajā procesā. Plaši pētīts jautājums par jaukta vecuma grupām pirmsskolā, balstoties uz tādu autoru atziņām kā R.Purmale, M.Montesori, R.Kaņepēja, Ļ. Vigotskis. Tāpat izskatīts indfividuālās pieejas svarīgums, noteiktas pedagoga darba īpatnības jaukta vecuma grupās. Empīriskajā daļā veikts pētījums par dažādu rotaļnodarbības organizāciju. Pētījumā iesaistīti 16 bērni. Četru rotaļnodarbību piemērā aplūkoti bērnu dalīšanas apakšgrupās piemēri, veidi, kā bērni tiek iepazīstināti ar nodarbības mērķi, bērnu motivēšanas paņēmieni, kā arī izmantotie pedagoģiskie paņēmieni. Izstrādāti kritēriji, pēc kuriem vērtēts bērnu personīgo īpašību un vajadzību līmenis. Analizējot pētījuma gala rezultātus, tiek secināts, ka jaukta vecumu grupa ir labākā bērnu uzturēšanās izglītības iestādē organizācijas forma, tomēr dienas rita, rotaļu un organizatorisko momentu vadībā nepieciešama speciāla sagatavotība, tai skaitā katra bērna individualitātes izzināšana, izglītības procesa diferfenciācija, cieša sadarbība ar vecākiem. Darba apjoms 65 lpp., 8 tabulas, 13 attēli, izmantoti 35 literatūras un informācijas avoti, pievienoti 1 pielikumi.

The qualification work was designed on the topic „Organisation features of games classes in a Mixed Age Group in Preschool”. The presence in Preschool of Mixed Age Group is a topical issue of our time. There are several reasons for this: Mixed Age groups are purposefully created, according to the Preschool methodology; groups of Mixed Age are formed due to the modern principle of admitting children to preschool educational institutions - whoever is first in line goes to the Preschool to the vacant place in the group; in rural and sparsely populated areas of residence, groups of different ages have been the norm for a long time. Therefore, now it is so necessary to properly organize the learning process in a Mixed Age Group. The purpose of the study is to study the features of the organization of gaming classes when teaching children of different ages in a mixed group in a preschool educational institution. The study consists of two parts - theoretical and practical. In the theoretical part, questions about the features of gaming lessons are considered, and the forms and role of the teacher in organizing a gaming lesson are considered. The issue of mixed age groups in Preschools has been widely studied, based on the opinions of such authors as R. Purmale, M. Montessori, R. Kanepeya, and L. Vygotsky. The question of the importance of an individual approach and the peculiarities of the work of teachers in different age groups of a Preschool is also considered. In the practical part, a study was conducted on various types of organization of play activities, in which 16 children took part. In the four-game lessons considered, examples of the principles of dividing children into subgroups, types of presenting the goal of the lesson to children, types of children's motivation, and various pedagogical techniques used in-game lessons are given. A brief description of the children within the framework of this study is given, and criteria for indicators of the level of personal qualities and needs of the child are given, according to which the children were evaluated. Analyzing the final result of the study, we can say that a group of different ages is the best form of organizing the stay of children in a preschool institution. However, the organization of regime, game, and educational moments, in particular, the game lessons considered by the author of this work, requires a huge amount of special training: the study of the individual characteristics of each child, the differentiation of the educational process, the organization of the learning environment, materials, as well as close cooperation and support from parents.4 Scope of work: 65 sheets, 8 tables, 13 pictures, 35 literary and informational sources and 1 application. Keywords: Game lesson, individualization, differentiation, age group, preschool institution.
Organisation features of games classes in a Mixed Age Group in Preschool
Keywords: Pirmsskolas pedagoģija; rotaļnodarbība; individualizācija; diferenciācija; jaukta vecuma grupa; pirmsskolas pedagoģiskais process