Vardarbība pret bērniem ģimenē Vecajā Derībā - Rudzītis-Neimanis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2012)
Jāľa Rudzīša disertācijā „Vardarbība pret bērniem ģimenē Vecajā Derībā” autors analizē vardarbības daţādas izpausmes, vecāku vardarbīgās rīcības iemeslus un pārbauda, vai Vecās Derības tekstos ir novērojamas teoloģiskas tendences pārvarēt vai ierobeţot vardarbību. Līdz šim maz pētīto tēmu Vecās Derības teoloģijā autors pēta 4 nodaļās, vispirms raksturojot, ko nozīmē vardarbība un bērnība Vecajā Derībā. Konkrētu Vecās Derības vardarbības tekstu ekseģēze, pielietojot vēsturiski kritiskās ekseģēzes metodes, veido pētījuma galveno daļu (III. un IV. nodaļas), aplūkojot sekojošas apakštēmas: vardarbīga bērnu audzināšana ģimenē, bērnu pamešana un bērnu pārdošana verdzībā. Neskatoties uz daţādām vardarbību atainojošajām situācijām Vecajā Derībā, visu vardarbības pret bērniem veidu gadījumā Vecās Derības teksti piedāvā vardarbību ierobeţojošus vai novērsošus risinājumus. Atslēgvārdi: bērni, Vecā Derība, vardarbība, ģimene

Abstract In his doctoral thesis „Violence against children in the family in the Old Testament” Jānis Rudzītis explores violence in various forms, parents‟ reasons for violent conduct and exegetically examines the Old Testament writings in order to identify theological attitudes to overcome, stop or prevent domestic violence against children. The research is devoted to the little-studied domain of the Old Testament theology, and it consists of four parts. Introductory matters, such as methods and sources, themes „violence childhood in the Old Testament” and „childhood in the Old Testament” are covered in the first two chapters (I. and II.) before the thesis moves on to a detailed exegesis of selected passages which is the heart of the research (the chapters III. and IV.). In these chapters the author explicates different aspects of violence against children (violent education; children's abandonment; selling of children into slavery). To conclude, the author states that violence against children in the family is condemned either in the same text or is criticized intertextually in other Old Testament texts. Keywords: children, the Old Testament, violence, family
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; Reliģija un teoloģija