Māsu saskarsme ar nedziedināmi slimiem pacientiem un viņu tuviniekiem - Štreinerte, Krista (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma ir: “Māsu saskarsme ar nedziedināmi slimiem pacientiem un viņu tuviniekiem.” Tēmas aktualitāti pamato/nosaka, ka ik pa laikam dažādos ziņu medijos parādās ziņas par saskarsmes grūtībām starp medicīnas darbiniekiem, pacientiem un / vai viņu tuviniekiem. Diemžēl, visbiežāk šie pacienti ir nedziedināmi slimi, kuri vairs nevar par sevi parūpēties, tādēļ sabiedrība ļoti emocionāli uztver šādas ziņas. Darba mērķis: Noskaidrot māsu saskarsmi ar nedziedināmi slimiem pacientiem un viņu tuviniekiem. Pētījuma jautājums: Kāda ir māsu saskarsme ar nedziedināmi slimiem pacientiem un viņu tuviniekiem? Pētījuma uzdevumi: 1. Analizēt Džīnas Vatsones māszinības teoriju saistībā ar saskarsmes jēdzienu; 2. Apkopot literatūru par māsu saskarsmi ar nedziedināmi slimiem pacientiem un viņu tuviniekiem; 3. Izveidot pētījuma instrumentu – daļēji strukturētu interviju jautājumus māsām, pacientiem un viņu tuviniekiem; 4. Veikt intervijas, analizēt un apkopot iegūtos datus; 5. Veikt secinājumus. Pētījuma metode: kvalitatīvā pētniecības metode. Pētījuma instruments: daļēji strukturēta intervija. Pētījumā piedalījās 5 māsas, kuras strādā ar nedziedināmi slimiem pacientiem, 5 nedziedināmi slimi pacienti, 5 nedziedināmi slimu pacientu tuvinieki. Pētījuma rezultāti ļāva secināt, ka māsu saskarsme ar nedziedināmi slimiem pacientiem un viņu tuviniekiem ir dažāda. Saskarsmi bieži ietekmē informētības trūkums pacientiem un viņu tuviniekiem par diagnozi un tās gaitu. Māsas godīgums, atklātība palīdz pacientiem un tuviniekiem justies labāk, tādēļ saskarme var uzlaboties.

The topic of the bachelor thesis is: "Nursing contact with incurable patients and their relatives." The topicality of the topic is justified/determined by the fact that from time to time in various news media there are news about communication difficulties between medical workers, patients and/or their relatives. Unfortunately, most often these patients are terminally ill, who can no longer take care of themselves, so the public perceives such news very emotionally. The aim of the work: To find out the contact of nurses with terminally ill patients and their relatives. Research question: What is the contact of nurses with terminally ill patients and their relatives? Research tasks: 1. Analyze Jean Watson's theory of nursing in relation to the concept of contact; 2. To collect literature on nurses' contact with terminally ill patients and their relatives; 3. Create a research tool - semi-structured interview questions for nurses, patients and their relatives; 4. Conduct interviews, analyze and collect the obtained data; 5. Draw conclusions. Research method: qualitative research method. Research instrument: semi-structured interview. 5 nurses who work with terminally ill patients, 5 terminally ill patients, 5 relatives of terminally ill patients participated in the study. The results of the study allowed us to conclude that the contact of nurses with terminally ill patients and their relatives is different. Communication is often affected by a lack of awareness among patients and their relatives about the diagnosis and its progress. The nurse's honesty and openness help patients and loved ones feel better, so interactions can improve.
Nursing contact with incurable patients and their relatives
Keywords: Medicīna; Saskarsme; māsa; nedziedināmi; slims; pacients