Tūrisma un sociālās un kultūras vides mijiedarbība Rīgā. - Lavrinoviča, Beata (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā “Tūrisma un sociālās un kultūras vides mijiedarbība Rīgā” tiek apskatītas Rīgas iedzīvotāju ikdienas izmaiņas, kas saistītas ar straujo tūrisma nozares attīstību un Rīgas viesu skaita pieaugumu. Šī darba mērķis ir izpētīt tūrisma ietekmi uz sociālajiem un kultūras procesiem Rīgā, kā arī identificēt tās sociālās un kultūras dzīves problēmas Rīgā, kas saistās ar tūrisma attīstītību. Tam izvirzītie darba uzdevumi ir saistīti ar zinātniskās literatūras, dokumentu un interneta avotu izpēti par tūrisma sistēmas ārējās vides ietekmi uz sabiedrības dzīvi, ilgtspējības principu definēšanu, tūrisma attīstības tendenču definēšanu Latvijā un Rīgā, sociālās un kultūras dzīves procesu izvērtēšanu saistībā ar tūrisma ietekmi, kā arī Rīgas iedzīvotāju viedokļa noskaidrošanu par tūrisma izraisītām izmaiņām pilsētas dzīvē. Šo uzdevumu izpilde ļauj noteikt tās sociālās, kultūras, fiziskās un ekonomiskās vides izmaiņas Rīgā, kas ir aktuālas un saistītas ar tūristu skaita palielinājumu un to aktivitātēm Latvijas galvaspilsētā.

The Bachelor thesis under the title ‘’Tourism and social and cultural environment interaction in Riga” consist of inspection of changes in Riga inhabitant’s lives linked to the rapid development of tourism and increasing number of visitors of Riga. The objective of this thesis is to find out the impact of tourism on social and cultural processes in Riga as well as identify those social and cultural problems which can be associated with tourism development. Tasks to do so are closely connected with studies of scientific literature, documents and internet resources about tourism system’s external environment’s impact on social life, principles of sustainability, tendences of tourism development in Latvia and Riga as well as research on Riga inhabitant’s opinion about changes in urban life caused by tourism development. These tasks results in defining the changes in social, cultural, physical and economic environment in Riga, that are topical and connected to increase of the number of tourists in capital city of Latvia.
Tourism and social and cultural environment interactions in Rīga.
Keywords: Vadībzinātne; tūrisms; Riga; sociālā vide; kultūras vide; mijiedarbība