Dzīves kvalitātes novērtējums pacientiem ar apdegumiem - Ivanova, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2019)
Ivanova S., (2019) Dzīves kvalitātes novērtējums pаcientiem аr аpdegumiem. Bаkаlаurа darbs. Zinātn. vad. Arnolds Jezupovs Rīga:, Latvijas Universitāte medicīnas fakultāte.43 lpp., 13 att., 6 tab., bibl. 39 nos. latviešu, angļu un krievu val. Darbs sastāv no ievada, teorētiskās un praktiskās daļas un to secinājumiem un viena pielikuma. Darba mērķis ir izanalizēt apdegumu pacienta fiziskā un emocionālā stāvokļa ietekmi uz dzīves kvalitātes pašvērtējumu. Pirmajā dаrba daļā tiek atspoguļota pamatinformācija par apdegumu traumu, tās ārstēšanu, psiholoģiskajiem aspektiem, dzīves kvalitātes jēdzienu un pacientu dzīves kvalitātes pašvērtējuma nozīmi. Šajā nolūkā apskatīti un analizēti dažādi literatūras avoti, kā arī Latvijā un citās valstīs iepriekš veiktie attiecināmie pētījumu. Otrajā darba daļā atspoguļojas Valsts apdegumu centra pacientu DzKP anketu rezultātu apkopojums ar darba autoru komentāriem. Galvenie secinājumi: Uz DzKP tiešu ietekmi atstāj fiziskās funkcionalitātes ierobežojumi, pacienta psiholoģiskais stāvoklis, sāpju līmenis un atsāpināšana, kas savukārt bieži ir saistīti ar traumas smagumu. Apdegumu pacientu DzKP ir saistīts arī ar to, cik efektīvs ir stacionārā pavadītais laiks no terapijas viedokļa. Darba novitāte un praktiskais devums: Apdeguma trauma ir multifaktorāla un tās patopsiholoģiskais process saistās ar visām ķermeņa sistēmā kopumā. Ik gadu Valsts apdegumu centrā nonāk ap 600 komplicētu pacientu, kuru atveseļošanos varētu veicināt holastiskās pieejas izmantošana, ietverot tādus instrumentus kā DzKP noteikšana un nemedikamentozās analgēzijas plašāks pielietojums.

Ivanova S., (2019) Life quality assessment for patients with burns. Scientific adviser lecturer, Arnolds Jezupovs. Riga: University of Latvia, Faculty of Medicine.37 p., 13, 6 tab., Bibl. 39 nos. Latvian, English and Russian The work consists of an introduction, theoretical and practical parts and their conclusions and one annex.The aim of the work is to analyze the impact of the patient's physical and emotional state on the self-assessment of quality of life. The first part of the work presents basic information about burn injuries, its treatment, psychological aspects, the concept of quality of life and the importance of self-assessment of patients' quality of life. Various sources of literature have been considered and analyzed for this purpose, as well as the relevant research carried out in Latvia and other countries. The second part of the work presents a summary of the results of the National Burns Center Patients' NCP questionnaires with the comments of the authors. Key Conclusions: Physical functionality constraints, the patient's psychological state, pain level and analgesia have a direct impact on the DzKP, which is often associated with the severity of the injury. The burn patients' DzKP is also related to how effective the time spent in hospital is from a therapy point of view. Novelty of the work and its practical contribution: The burn trauma is multifactorial and its pathopsyological process is associated with all body system in general. Approximately 600 complicated patients, whose recovery could be facilitated by the use of a holistic approach, include tools such as the detection of a DzKP nd the wider use of non-drug analgesia every year in the State Burns Center.
Life quality assessment for patients with burns
Keywords: Medicīna; Dzīves kvalitāte; Apdegums; Dzīves kvalitātes pašvērtējums; Apdeguma traumu psiholoģiskie aspekti; Apdegumu trаumu ārstēšanа