Cilvēku darbības paleobotāniskās un paleoekoloģiskās liecības Āraišu ezera nogulumos - Trasūne, Līva (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba „Cilvēku darbības paleobotāniskās un paleoekoloģiskās liecības Āraišu ezera nogulumos“ izstrādes laikā tika pētīti Āraišu ezera nogulumi, izmantojot augu un ogļu makroskopisko atlieku analīzes. Tika iegūti detāli dati par lokālās veģetācijas, uguns režīma un augsnes erozijas izmaiņām, rekonstruēti paleobotāniskie un paleoekoloģiskie vides apstākļi, un noteikta cilvēku ietekme teritorijā ap Āraišu ezeru laikā no 34. g.p.m.ē. Iegūtie dati uzrāda pirmo cilvēku ietekmi jau sākot no 300. g.m.ē., tomēr intensīva cilvēku darbība sāk norisināties līdz ar Āraišu ezerpils izbūvi, 700. g.m.ē. otrajā pusē.

During the production of Bachelors thesis “Palaeobotanical and palaeoecological evidence for the human activity at Lake Āraiši“, sediments of lake Āraiši were analysed using plant and charcoal macrofossil analysis methods. Detailed data of local vegetation, fire regime and soil erosion change were obtained, palaeobotanical and palaeoecological environment conditions were reconstructed and human impact in the area around lake Āraiši from 34 BC was determined. Obtained data presents first human impact from early 300 AD, however intense human activity started to take place with the construction of the lake dwelling in late 700 AD.
Palaeobotanical and palaeoecological evidence for the human activity at Lake Āraiši
Keywords: Vides zinātne; paleoekoloģija; paleoveģetācija; augsnes erozija; degšana; makroatliekas