Maksātnespējas procesa administratora statuss - Mazule, Elīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba mērķis bija izpētīt maksātnespējas procesa administratoru statusu, lai noskaidrotu, vai 2015. gada 1. janvāra pieņemtais grozījums Maksātnespējas likumā, pielīdzinot maksātnespējas procesa administratorus valsts amatpersonām, ir pamatoti piemērojams. Tika secināts, ka valsts amatpersonas statuss neatbilst Satversmes 106. panta pirmajam teikumam, proti, ikviena tiesības brīvi izvēlēties nodarbošanos un darbavietu atbilstoši savām spējām un kvalifikācijai. Statusa maiņas rezultātā iespējama būtiska maksātnespējas procesa administratoru skaita samazināšanās, jo zvērinātiem advokātiem, kas šobrīd ir vairāk nekā puse no visiem praktizējošiem maksātnespējas procesa administratoriem, likums liedz būt par valsts amatpersonām. Līdz ar to, ja zvērināti advokāti nevarēs vienlaikus būt arī maksātnespējas procesa administratori, šāds administratoru skaita samazinājums būtiski ietekmēs maksātnespējas procesu kvalitāti un efektivitāti.

The main goal of this bachelor's thesis was to research insolvency administrator's status, to find out if the amendment to Insolvency law, made on 1st January of 2015th, which states that insolvency administrators should be considered legally equal to public officials, is rightfully applicable. While researching, it was concluded that public official's status does not comply with the first sentence of Constitution's Article 106 - "Everyone has the right to choose his or her employment and workplace freely according to his or her abilities and qualifications." As a result of the aforementioned change in status it is entirely possible that there will be a drastic shift in a quantity of insolvency administrators, because more than half of all currently practicing insolvency administrators are attorneys at law, and the law states that attorneys at law cannot be public officials. Thereby if attorneys at law will not be able to be public officials and insolvency administrators at the same time, the aforementioned change in the quantity of insolvency administrators will significantly affect quality and effectiveness of insolvency proceedings.
Status of an administrator of an insolvency process
Keywords: Juridiskā zinātne; Maksātnespējas procesa administrators; Administratora statuss; Valsts amatpersona; Interešu konflikts