Matu izkrišana pēc vīrusu infekcijas pārslimošanas, tās iemesli un ārstēšanas metodes - Korkača, Ksenija (Latvijas Universitāte, 2022)
Pēdējo divu gadu laikā palielinājās cilvēku skaits, kuri ir saskārušies ar vīrusu infekcijām, kā arī cilvēki bieži sāka novērot pastiprinātu matu izkrišanu. Pastiprinātai pēcvīrusu infekcijas pārslimošanas matu izkrišanai ir nosaukums Telogen effluvium, tas atšķīras no normāla ikdienas matu zūduma. Šī pētījuma ietvaros tika noskaidrots, ka ar pēcvīrusu matu izkrišanu pēdējo divu gadu laikā ir saskārušies 34% respondentu, kā arī ar aptaujas palīdzību tika pētīta cilvēku pieredze un informētība par pēcvīrusu matu izkrišanas ārstēšanas iespējām ar aptiekā pieejamiem. Lai noskaidrotu, kādas vielas farmaceiti var rekomendēt aptiekas klientiem, lai atjaunotu organisma veselību pēc pārslimošanas, tai skaitā arī matu normālo augšanu un veselību, tika izvērtēti aptiekā pieejamo preparātu matu veselībai sastāvi.

In the last two years the amount of people who have recoverd from a viral infection has grown, therefore the amount of people who have noticed severe hair loss has also grown. The sudden increase in the hair loss they are experiencing is called Telogen effluvium, it differs from a daily hair loss that people experience normally. As a result of the study it was discovered that 34% of the respondents have experienced hair loss after a viral infection in the past two years. Using the survey, people’s knowledge and experience on this problem as well as the components in the hair products were studied in order to understand which type of treatment the pharmacists should recommend people to help them recover from the viral infection, to renew their hair health and to stop their hair loss.
The causes of the post viral infection hair loss and its treatment
Keywords: Farmācija; aptieka; mati; matu izkrišana; Telogen effluvium; antioksidanti