Interaktīvā teksta pielietojums viedtelefonos - Lazdiņš, Uģis (Latvijas Universitāte, 2013)
Skārienjutīgie viedtelefoni uzrāda tendenci aizstāt datorus daudzās jomās, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību to grafiskās lietotāja saskarnes lietojamībai. Šobrīd ļoti daudzi no šiem elementiem ir cēlušies no datoru lietotāja saskarnes elementiem, kas, savukārt, nav būtiski mainījušies kopš grafiskās lietotāja saskarnes rašanās. Šādu elementu izmantošana mēdz radīt lietojamības problēmas un ierobežojumus, ja nepieciešams viedtelefonos veikt datu ievadu vai reprezentāciju. Darbā tika veikts mēģinājums uzlabot skārienjutīgo viedtelefonu grafiskās lietotāja saskarnes lietojamību. Lai to panāktu, sākotnēji, izmantojot literatūras pārskatu, tika identificētas lietojamības problēmas un metodes, ar kurām iespējams mērīt un salīdzināt lietojamību. Identificētajām problēmām tika piedāvāts risinājums - interaktīvs teksts, kura daļas, piemēram, skaitļus iespējams mainīt, izmantojot pieskārienus un žestus uz viedtelefona ekrāna. Interaktīvajam tekstam tika izveidots darbības apraksts un īpaši skaitļu izvēlei interaktīvajā tekstā tika izveidots prototips. Iegūtais rezultāts tika validēts, intervējot 3 ekspertus, kuri, vadoties pēc darbā apkopotām lietojamības heiristikām, veica interaktīvā teksta novērtējumu un atzina, ka šāds datu ievades un reprezentācijas veids noteiktos apstākļos uzlabo datu ievadi un reprezentāciju. Interaktīvais teksts sniedz lietojamības uzlabojumus skārienjutīgajos viedtelefonos, bet nākotnē ir nepieciešams izveidot vēl citus skaitļu ievades veidu prototipus un veikt lietotāju testu, lai noskaidrotu labāko no tiem. Atslēgvārdi: Viedtelefoni, skārienjutīgais ekrāns, interaktīvais teksts, lietojamība.

Smartphones replace personal computers in many aspects of our lives, which makes it important to ensure good usability of graphical user interface. Currently many of user interface elements used have originated from personal computer and have not significantly changed since the beginning of personal computer era. Use of such elements for data input and representation in smartphones can cause usability problems and limitations. In this paper an attempt to improve touchscreen smartphone usability was made. It was achieved by a 3-step process. During a literature review a list of usability problems and methods for evaluating usability were found. Adaptation of interactive text was offered to solve some of problems identified. This included description of adapted interactive text and special prototype of number input. The result of adaptation was validated with heuristic evaluation by interviewing three experts. All of them admitted that interactive text in certain conditions improve data input and representation in touchscreen smartphones. Interactive text provides usability improvements in touchscreen smartphones, although development of different number input elements is needed to find the most applicable. Keywords: Smartphone, touchscreen, interactive text, usability.
Use of Interactive Text in Smartphones
Keywords: Datorzinātne