Paplašināta spektra beta laktamāžu noteikšana enterobacteriaceae dzimtas baktērijās - Vidomska, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2020)
Enterobacteriaceae dzimta ir plaši pārstāvēta mikroorganismu dzimta, kuru veido medicīniski nozīmīgas gramnegatīvas nūjiņas. Šīs dzimtas pārstāvji izraisa infekciju saslimšanas gan vispārējā populācijā, gan medicīnas iestādēs (nozokomiālas infekcijas), skarot kā veselus cilvēkus, tā cilvēkus jau ar esošu saslimšanu. Tās pārstāvji- E.coli un K.pneumoniae, ir vieni no biežākajamiem smagu nozokomiālu infekciju izraisītājiem pasaulē. Arvien pieaug Enterobacteriaceae rezistence pret antibakteriālajiem līdzekļiem, tai skaitā pret paplašināta spektra beta laktāmu antibiotikām. Tas būtiski palielina hospitalizācijas ilgumu, finansiālo slogu kā pacientiem, tā valstij un dēļ tā pieaug pacientu mirstība visā pasaulē. Darba mērķis ir un noteikt K.pneumoniae un E.coli rezistenci pret antibakteriālajiem preparātiem, noteikt rezistences biežumu un ESBL producējošo celmu skaitu. Tika izolēti un analizēti K.pneumoniae un E.coli paraugi laika posmā no 01.01.2018.-31.12.2018. Antimikrobiālās rezistences noteikšanai tika izmantots Kirby-Bauer disku difūzijas tests un E-tests, ESBL producējošie K.pneumoniae un E.coli tika noteikti ar dubultdisku metodi. Tika analizēti 234 K.pneumoniea un 136 E.coli paraugi. K.pneumoniae visbiežāk rezistence tika konstatēta pret ceftaizidīmu- 9.83%, tam sekoja reizstences biežums pret ciprofloksacīnu- 8.55%. Amikacīna rezistenti bija 0.85% no pētāmajiem paraugiem. Karbapenēmu rezistence netika konstatēta un imipenēma un meropenēma jutīgi bija 100% izolētie K.pneumonieae paraugi. Kopējais K.pneumoniae ESBL gadījumu skaits (n-23),sastādot 9.83%. Visbiežāk E.coli rezistence tika noteikta pret ciprofloksacīnu, rezistenti 16.91 % . Pret ceftazidīmu rezistenti bija 11.03%. Amikacīna rezistence tika konstatēta 1.47% no kopējā analizējamo paraugu skaita. Rezistence netika konstatēta pret piparacilīnu/tazobaktāmu un karbapenēmiem- imipenēmu un meropenēmu. Kopējais ESBL skaits 11.03 % (n-15).

The family Enterobacteriaceae includes the medically important genera and species of bacteria. Enterobacteriaceae are gramnegative, nonspore forming, facultative anaerobes, causing a wide variety of infections in both the community and the hospital setting (nosocomial infection), affecting normal hosts and those with preexisting illnesses. Its representives- E.coli and K.pneumoniae, are among the most common cause of severe nosocomial infections all over the world. Enterobacteriaceae family resistence to antibacterial agents, including extend spectrum beta lactamases, growing rapidly. That, in fact, significantly increases duration of hospitalization, financial burden to the patients and the government, and it increases patient mortality rate all over the world. Theme of the diploma paper is Detection of extended spectrum beta lactamases in Enterobacteriaceae family. The aim of the diploma paper are to isolate, identify and determine K.pneumoniae and E.coli resistance to antibacterial agents, to determinate frequency of resistance and number of ESBL producing K.pneumoniae and E.coli. The specimens of K.pneumoniae and E.coli were summarized and analysed in the period of 01.01.2018.-31.12.2018. There were used the following methods: Kirby-Bauer disc diffusion tests, E-test and for ESBL determination-double disc method. Overall, there were 234 K.pneumoniae and 136 E.coli isolates. The most common K.pneumoniae resistance was determined to ceftazidime- 9.83%, the next most common to ciprofloxacin - 8.55 %. Amikacin resistant was 0.85% of analyzed samples. There were no resistance to carbapenems- imipenem and meropenem, so there was 100% susceptibility determined. The total number of ESBL cases (n-23), compiling 9.83%. The most common E.coli resistance was determined to ciprofloxacin- 16.91%, next one to ceftazidime- 11.03%. Amikacin resistant was 1.47% of analyzed specimens. There were no resistance determined to piperacillin/tazobactam and carbapenems-meropenem and imipenem, compiling 100% susceptibility. The total number of ESBL cases 11.03% (n-15).
Detection of extended spectrum beta lactamase in the enterobacteriaceae species
Keywords: Medicīna; K.pneumoniae; E.coli; antibakteriālā rezistence; ESBL; Enterobacteriaceae