Dienasgrāmatas kā mākslas formas funkcijas Ļenas Eltangas prozā. - Iļjina, Jevgenija (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba ietvaros tiek pētītas dienasgrāmatas kā mākslinieciskās formas funkcijas mūsdienīgā prozā. Pētījuma mērķis ir atklāt dienasgrāmatas funkcijas Ļenas Eltangas romānos „Kazenāja Izbēgšana”, „Akmens Kļavas” un „Citas Bungas”. Darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā daļā tiek sniegts ieskats teorētiskā literatūrā, kas ir veltīta dienasgrāmatas kā kultūras un literatūras fenomena pētīšanai. Īpaša uzmanība tiek veltīta tīmekļa dienasgrāmatas žanram, ka arī dienasgrāmatai kā mākslinieciskajai formai. Pirmajā daļā tiek apskatītas dienasgrāmatu klasifikācija, to funkcijas un izmantošana literatūrā. Otrajā daļā, balstoties uz darba teorētiskās bāzes, tiek analizētas dienasgrāmatas formas funkcijas Ļenas Eltangas romānos. Darbs vas ieinteresēt filologus, kas nodarbojas ar dienasgrāmatas žanra pētīšanu, ka arī tos, kam interesē mūsdienīga proza, teksti blogas formā, it īpaši Ļenas Eltangas daiļrade.

In this work had been analyzed the role of the diary as the art form in modern prose. The aim of the research is to explore, examine and reveal the role of the diary in Lena Eltang’s novels “Brambleberry’s Escape”, “Stone Maples” and “Other Drums”. The work consists of two parts. The first one presents the review of the theoretical literature which is dedicated to the research of the diary as the cultural and literature phenomenon. Particular attention had been paid to the online diary and to the diary as an art form. In this part the classification of diaries had also been examined, their role and their use in literature. In the second part of this work the role of the diary in Lena Eltang’s novel the theoretical base had been analysed and evaluated. The work might be interesting for the philologists, who are investigating diary’s genre. As well as for those who are interested in modern prose and especially the work of Lena Eltang.
Functions of the Artistic Form of a Diary in Lena Eltang’s Prose.
Keywords: Valodniecība; дневник; блог; функции; Лена Элтанг; Побег Куманики