Padomju Rīgas tēls latviešu trimdas preses un literatūras atspoguļojumā 20.gadsimta 50. - 60.gados - Velika, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darba tēma: Padomju Rīgas tēls latviešu trimdas preses un literatūras atspoguļojumā 20.gadsimta 50. – 60. gados. Darba mērķis: noskaidrot kāds bija padomju Rīgas tēls latviešu trimdas literatūrā un presē, akcentējot kopīgo un atšķirīgo trimdas autoru redzējumā par Rīgu. Darba uzdevumi: 1.izsekot Rīgas tēlam un tā izmaiņām latviešu trimdas presē 20. gadsimta 50. un 60. gados; 2.izanalizēt 50. un 60. gados trimdā izdotos ceļojumu aprakstus; 3.izzināt kādu padomju Rīgas tēlu rāda latviešu trimdas rakstnieku daiļliteratūras darbi 50. un 60. gados; 4.konstatēt un analizēt izmaiņas trimdas autoru sniegtajā Rīgas tēlā aplūkotā perioda ietvaros. Iegūtie rezultāti: Padomju Rīgas tēls latviešu trimdas presē un literatūrā bija līdzīgs gan 50., gan 60. gados, tas bija izteikti negatīvs, kaut arī 60. gadu avotos parādījās atsevišķas pozitīvas ziņas par uzlabojumiem padomju Rīgā. Tomēr aizvien padomju Rīgas tēls trimdā saistījās ar padomju vērtībām, un Rīgas tēls neatguva Latvijas neatkarības posma kultūras centra statusu.

Theme of bachelor work: Soviet Riga in point of view the press and the literature of latvian exile 50th -60th of 20.Century. The aim of bachelor work: to find out the image of Soviet Riga in the literature and the press of exile, to look at the difference and similarity. Purpose of bachelor work: 1.to look at image of Soviet Riga and it change in the press of latvian exile from 1950th till 1970th ; 2.to analyse the description of travels of exile from 1950th till 1970th ; 3.to find out the image of Soviet Riga in the literature of latvian exile from 1950th till 1970th; 4.to find out and to analyse changes of the image of Soviet Riga in the literature and the press of exile in 50th -60th. Results of bachelor work: the image of Soviet Riga was not very different in literature and press of exile in 50th or 60th and it was negative. There were more positive moments of development of Soviet Riga in 60th, but Soviet Riga had still soviet culture and valuables, and it could not get back previous status what exiles still remember.
Soviet Riga in point of views the press and the literature of Latvian exile 50s - 60s of 20th century
Keywords: Vēsture