Noziedznieka odoriskais kods Fjodora Dostojevska daiļradē. - Filipoviča, Mišele (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir veltīts noziedznieka odoriskais kods F. M. Dostojevska poētikā. Autore pēta noziedznieku ieskaujošo odoru nozīmi, to ietekmi uz motīviem, rīcību un iekšējo stāvokli. Bakalaura darbs sastāv no divām daļām. Pirmajā ir izklāstītas teorētiskās koncepcijas, apskatītas dažādas pieejas odoru pētniecībai, aptverot vairākas disciplīnas: kultūru, zinātni, literatūrzinātni un valodniecību. Īpaša uzmanība pievērsta literatūrzinātnei, kurā aplūkota smaržu loma literārā teksta radīšanā. Otrajā daļā analizēts noziedznieka odoriskais kods, izmantojot romānu "Noziegums un sods" un "Brāļi Karamazovi" varoņu piemēru. Pētījums var būt noderīgs filologiem, kas nodarbojas ar juteklisksа uztvere problemātiku, kā arī kulturologiem un psihologiem.

The bachelor's thesis is devoted to the code of odors of the criminal in the poetics of F.M. Dostoevsky. The author investigates the significance of odors that surround criminals, their influence on motives, actions, and inner state. The bachelor's thesis consists of two parts. The first presents theoretical concepts, reviews various approaches to the study of odors, covering several disciplines: culture, science, literary studies, and linguistics. Particular attention is paid to literary studies that consider the role of smells in the creation of literary text. The second part analyzes the code of odors of the criminal using the example of the characters in the novels “Crime and Punishment” and “The Brothers Karamazov”. The study may be useful for philologists dealing with the problematics of sensory perception, as well as for culturologists and psychologists.
The Code of Odors of the Criminal in the Works by Fyodor Dostoevsky.
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; одорический код; преступник; Федор Достоевский; Преступление и наказание; Братья Карамазовы