Klienta skatījums uz līdzdarbības prasību savas problēmas risināšanā sociālajā darbā - Narme, Romāns (Latvijas Universitāte, 2011)
Diplomdarba nosaukums ir „Klienta skatījums uz līdzdarbības prasību savas problēmas risināšanā sociālajā darbā”. Pētījuma mērķis ir pētīt sociālā dienesta klientu skatījumu uz līdzdarbības prasību. Lai sasniegtu pētījuma mērķi, ir izvirzīti šādi uzdevumi : analizēt līdzdarbības jēdzienu sociālajā darbā; raksturot klientu līdzdarbību ietekmējošos faktorus; analizēt klienta vadošo lomu akcentējošās teorētiskās pieejas sociālajā darbā; analizēt līdzdarbības prasību un līdzdarbības veidus Latvijas Republikas tiesību aktos; noskaidrot sociālā dienesta klientu skatījumu uz līdzdarbības prasību. Darbs sastāv no četrām nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek analizēts jēdziens „līdzdarbība” saistībā ar sociālo darbu. Otrajā nodaļā raksturoti vairāki individuālie un sociālie faktori, kas ietekmē klienta līdzdarbības aktivitāti savas problēmas risināšanā. Savukārt pētījuma trešajā nodaļā autors apraksta teorētiskās pieejas sociālajā darbā, kuras akcentē klienta vadošo lomu problēmas risināšanā. Ceturtajā nodaļā tiek analizēti līdzdarbības pienākumi Latvijas Republikas tiesību aktos, kā arī tiek noskaidrots klientu viedoklis par līdzdarbības prasību ar trīs pētniecības metožu - dokumentu analīzi, daļēji strukturēto interviju un anketēšanas - palīdzību. Secinājumos tiek uzsvērts tas, ka klienta līdzdarbību ietekmē dažādi faktori, kā arī lielākā daļa klientu uzskata līdzdarbības prasību kā pozitīvu, un tā ir nepieciešama problēmu risināšanā. Atslēgvārdi : klienta līdzdarbība, līdzdalība, līdzdarbību ietekmējošie faktori, līdzdarbības pienākumi, dokumentu analīze, anketēšana.

The title of diploma work is : „Client’s point of view to participation demand in solving his problem in social work”. The point of research is to study social service’s client’s point of view to participation demand. To reach point there are bringed forward these tasks : to analyze term of participation in social work; to describe the factors that affect client’s participation activity; to analyze theoretical approaches of social work that emphasize client’s leader role; to analyze participation demand and participation types in legislation of Republic of Latvia; to clarify social service’s client’s point of view to participation demand. Work consists of four chapters. In the first chapter is analyzed term „participation” in regard to social work. In the second chapter there are characterized many individual and social factors that affect client’s activity of participation in his problem solving. For it’s part in third chapter of research author discripts theoretical approaches of social work that emphasize client’s leader role in solving problems. In the fourth chapter are analyzed duties of participation in legsilation of Republic of Latvia, as well as cleared up client’s point of view to participation demand with a help of three research methods - analyze of documents, part structured interviews and questionnaire method. In conclusions there is accent that participation of client is affected by many factors, as well as the biggest part of clients hold a view that participation demand is positive and is necessary in problem solving. Key words : client participation, involvement, participation affecting factors, participation duties, analyze of documents, questionnaire method.
Client's point of view to participation demand in solving his problem in social work
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija