Iedzīvotāju ienākuma nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtības pilnveidošana - Jākabsone, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darbā pētītie jautājumi par IIN aprēķināšanas un maksāšanas kārtību vienmēr ir bijuši svarīgi LR iedzīvotājiem. Īpaši aktuāls šis jautājums kļuvis laikā, kad Latvijā pastiprinās dažādas makroekonomiskās problēmas, kuras ietekmē budžetā maksājamo IIN ieņēmumu apjomu. Maģistra darba mērķis ir, izvērtējot IIN esošo situāciju LR, izstrādāt priekšlikumus IIN aprēķināšanas un maksāšanas kārtības pilnveidošanai. Maģistra darbā pirmajā nodaļā sniedz vispārēju priekšstatu par nodokļu būtību un ienākuma nodokļa sistēmu. Otrajā nodaļā analizē LR esošo IIN un sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu aprēķināšanas un maksāšanas kārtību, raksturo nodokļu ienākumus LR budžetā, aplūko minimālās darba algas nozīmi LR. Darba pēdējā nodaļā izvērtē ar IIN politiku saistīto jautājumu izmaiņu ietekmi uz IIN ieņēmumu un darba algas apmēru. Darbs sastāv no 94 lapām, 12 attēliem, 37 tabulām, 9 pielikumiem. Atslēgas vārdi: iedzīvotāju ienākuma nodoklis, maksāšanas un aprēķināšanas kārtība, budžeta ieņēmumi, bruto un neto darba alga, strādājošo reālā darba samaksa.

Topics, researched in this master's work, about RIT calculation and payment procedures always have been important to residents of LR. This topic has become really hot these days, when Latvia faces different macroeconomic problems, that has direct influence on amount of RIT paid in state budged. Master's work object is to develop proposals how to improve RIT calculation and payment procedures, based on existing RIT situation in LR. First chapter of master's work gives general view about tax essence and income tax system. Second chapter analyses existing LR RIT and social tax calculation and payment procedures, describes different taxes in LR budged, discusses importance of minimal job salary in LR. Work's last chapter estimates RIT politics – related topics impact on amount of RIT received and on amount of jobs salary. Work consists from 94 pages, 12 images, 37 tables and 9 attachments. Keywords: residents income tax, payment and calculation procedure, budget income, bruto and neto job salary, true job salary.
The Improvement of Residents Income Tax Calculation and Payment Procedure
Keywords: Ekonomika