Jauniešu līdzdalība lēmumu pieņemšanas procesā parlamentā Latvijā - Danielsone, Vineta (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darba Jauniešu līdzdalība lēmumu pieņemšanas procesā parlamentā Latvijā mērķis ir izpētīt jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesā un to ietekmējošos faktorus parlamentā Latvijā, kā arī izstrādāt priekšlikumus līdzdalības procesa pilnveidošanai. Mērķa sasniegšanai tiek analizēti līdzdalības un demokrātijas jēdzieni, līdzdalības formas, jauniešiem piemītošās prasmes un zināšanas, kā arī jaunākas līdzdalības tendences. Maģistra darbam izvirzīts izpētes jautājums – vai Jauniešu Saeima kā līdzdalības instruments pilnveido jauniešu līdzdalības prasmes un zināšanas, un veicinās viņu līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesā? Darba gaitā autore sniedz atbildi uz izpētes jautājumu un izvirza priekšlikumus, kurus uzskata par nepieciešamiem ieviest, lai veicinātu jauniešu līdzdalību lēmumu pieņemšanas procesā parlamentā Latvijā.

The main aim of the study Youth participation in decision-making process in Parliament of Latvia is how youth are participating in decision making in Parliament in Latvia and what are the factors that influence their participation. In the research Collaboration, Democracy, Collaboration Forms, Youth’s Skills and Knowledge along with participation trends has been analyzed. The main question for this study has been set as – Can youth’s Parliament, as involvement instrument, help to increase the youth’s knowledge and skills and promote their involvement in the process of making decisions? The author has given an answer for the above question and gives suggestions that must be acknowledged in order to increase youth’s participation in decision making in Latvian Parliament.
Youth participation in decision-making process in Parliament of Latvia
Keywords: Vadībzinātne; jaunieši; līdzdalība; lēmumu pieņemšanas process; parlaments; Jauniešu parlaments