Klimatisko un hidroloģisko apstākļu loma pavasara palu veidošanā Gaujas un Lielupes baseinos - Lejiņš, Dainis (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā analizēti pavasara pali, kā klimatisko un hidroloģisko apstākļu ietekmes un mijiedarbības izraisīta upju ūdens režīma fāze. Pētītas arī palu norises līdzības un atšķirības Gaujā un Lielupē, kā arī klimata pārmaiņu ietekmētas palu norises izmaiņas. Darba teorētiskajā daļā aplūkota katra hidroklimatiskā faktora mainīgo vērtību ietekme un sekas uz kopējām norisēm upju baseinos. Rezultātu daļā veikta analīze par 4 atsevišķu gadu palu norisi Gaujas un Lielupes upēs, pielietojot no datiem izteiktos mainīgos lielumus. Arī sniegts izvērtējums par hidroloģisku un meteoroloģisku faktoru kombinācijām, pie kurām realizētos konkrēts palu scenārijs. No 1957.-1986. gadam upju ūdens režīms bija izteiktāks pa periodiem nekā kopš 1987. līdz 2010. gadam. Atslēgas vārdi: palu plūdi, ledus parādības, Gauja un Lielupe, klimatiskie faktori

The Bachelors work contains analysis of spring flood, as a phase of river water regime being influenced by the climatical and hydrological conditions. There are studies of similarities and differences in the process of spring flooding, comparing rivers Gauja and Lielupe, and also of the recent changes brought by the climate change. Theoretical part overlooks the influence and consequences by variable hidroclimatical factor values affecting river processes. The chapter of results contains spring flood progress analysis wiewing four different years, using variables extracted from raw data. Evaluation is also added for the combinations of hydrological and meteorological factors, anticipated to bring particularly different spring flood scenarios. During the period from year 1957 till 1986, river water regime was clearly more structurated than shown by the time frame from 1987 until 2010. Key words: spring flood, river ice phenomena, Gauja, Lielupe, climatical factors
The role of climatic and hydrological conditions in formation of spring floods in the Gauja and Lielupe river basins
Keywords: Ģeogrāfija