Ilgtspējīga lietus ūdens pārvaldība pilsētā: Valmieras piemērs - Višņevska, Ramona (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā ir analizēta lietus ūdens, kā viena no dabas resursiem, pārvaldības problēmjautājumi. Darbā veiktais pētījums ietver teorētisko nostādņu studijas, labas prakses piemēru analīzi, lauku darbu izpildi, intervijas ar pašvaldības speciālistiem un nozares ekspertiem, kartogrāfiskā materiāla izstrādi. Pētījums parāda, ka Valmierā, tāpat kā daudzviet citur, lietus ūdens pārvaldība šodien tiek īstenota taktiski, pēc seku likvidēšanas principa - pēc iespējas ātrāk aizvadīt lietus ūdeni no pilsētvides, un neizmantojot lietus ūdeni kā resursu. Kopumā lietus ūdens aizsardzībai un efektīvai izmantošanai Latvijā netiek pievērsta pietiekama vērība. Maģistra darbā ir izstrādāti priekšlikumi ilgtspējīgas lietus ūdens pārvaldības ieviešanai Valmierā un, pamatojoties uz Valmieras pilsētu kā piemēru, izstrādāti priekšlikumi vadlīnijām lietus ūdens pārvaldības ieviešanai pilsētās.

Master thesis analyzes the issues of managing the storm water as one of the natural resources. The research includes the studies of theoretical framework and the examples of best practice cases, practical field work, interviews with specialists from municipalities and experts, as well as designing of cartographic material. The studies show that attention paid on protection and effective use of the storm waters is not sufficient in Latvia. In Valmiera city, as in many other urban areas, management of storm waters is implemented tactically, by eliminating the consequences – to divert storm water from the urban environment as soon as possible, but the storm water are not being used as a resource. The conclusions made in the Master’s Thesis offers suggestions for sustainable stormwater management in Valmiera city. Based on the example of Valmiera city, the proposals for guidelines of storm waters management implementation in urban areas are developed.
Sustainable storm water management in the city: case of Valmiera
Keywords: Arhitektūra; Ūdens resursi; lietus ūdens ilgtspējīga pārvaldība; lietus ūdens pārvaldības politika; lietus ūdens pārvaldības principi