Sakādisko acu kustību parametru pētīšana - Dižpētere, Daila (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 36 lapām, satur 14 attēlus, 1 tabulu, 20 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: noskaidrot, vai skata pārneses parametri (sakāžu amplitūdas un fiksāciju ilgumi) lasīšanai līdzīgos uzdevumos, ir atkarīgi no atsevišķā simbola nozīmes vai kopējās simbolu grupēšanas pazīmēm. Uzdevumi: -izveidot dažādus stimulus acu kustību simulēšanai un iegūt skata virziena maiņu pierakstus; -ar statistiskām datu apstrādes programmām salīdzināt sakāžu amplitūdu sadalījumu atšķirības uzdevumos ar atšķirīgām atsevišķo stimulu nozīmēm; -salīdzināt atšķirīgo uzdevumu fiksāciju ilguma vidējās vērtības. Rezultāti: Salīdzinot fiksāciju ilgumus parādīts, ka fiksāciju ilguma vidējās vērtības samazinās, ja stimulos parādās lingvistiskās pazīmes. Samazinās arī mazo sakāžu skaits, (mazāku par 1,6o), ja stimuli satur lingvistiskās pazīmes. Atslēgas vārdi: sakāžu amplitūda, fiksācijas ilgums

The bachelor thesis is written in Latvian on 36 pages and contains 14 figures, 1 table, 4 appendix and 20 bibliographic references. The aim of this work is to find out, whether parameters of gaze transfer (fixation duration and saccade amplitude) in reading tasks which are similar depend on of single symbol meaning or common symbol meanings. The tasks of the work are: •to made different stimulus for eye movement simulation and made trace of view direction changes; •with statistic data processing programs compare distribution of saccade amplitude difference in tasks with single symbol meaning; •to compare different tasks mean value of fixation duration. Results: compared fixation duration shows that mean value of fixation duration diminish if stimuli have linguistic indication. If stimuli have linguistic indication diminish the number of saccade amplitude is decreasing too. Key words: fixation duration, saccade amplitude
Study of saccadic eye movement parameters
Keywords: Fizika