Tradicionālās dzīvojamās arhitektūras stāvoklis Ķīnas lielpilsētās un šaņdžai dzaņdžu – Rietumu arhitektūras atdarināšanas fenomens - Breice, Zane (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darbs „Tradicionālās dzīvojamās arhitektūras stāvoklis Ķīnas lielpilsētās un šaņdžai dzjaņdžu – Rietumu arhitektūras atdarināšanas fenomens” ir veltīts Ķīnas lielāko pilsētu – Pekinas un Šanhajas tradicionālo dzīvojamo kvartālu stāvokļa skaidrošanai, īpaši uzsverot šo rajonu nojaukšanas un saglabāšanas aspektus un Rietumu kultūrvēsturiskās arhitektūras atdarināšanas - šaņdžai dzjaņdžu fenomena analizēšanai. Darba mērķi ir apskatīt Ķīnas tradicionālo dzīvojamo kvartālu stāvokli un izvērtēt, vai mūsdienu Ķīnā tiek novērtēta tradicionālā arhitektūra, kas ir tās saglabāšanas galvenais dzinējspēks, un kādēļ Ķīnā tiek pastiprināti celti Rietumu kultūrvēsturiskās arhitektūras rajoni. Autore darbu ir sadalījusi divās daļās – pirmajā daļā apskatot tradicionālās dzīvojamās arhitektūras stāvokli Šanhajā un Pekinā un nekustamo īpašumu projektus mūsdienās, kas iedvesmojušies no tradicionālās Ķīnas arhitektūras un simbolikas, bet otrajā daļā apzinot Rietumu kultūrvēsturiskās arhitektūras atdarināšanas fenomenu. Tā kā ekonomiskā attīstība un modernizācija ir mainījusi gan Ķīnas sabiedrības tradicionālos uzskatus, gan vidi, ir svarīgi apskatīt kādā stāvoklī mūsdienās ir viens no Ķīnas svarīgākajiem kultūrvēsturiskajiem mantojumiem – Ķīnas tradicionālā dzīvojamā arhitektūra. Tāpat svarīgi apskatīt plaši izplatīto Rietumu arhitektūras atdarināšanas fenomenu, un analizēt šī fenomena rašanās cēloņus. Darbs sastāv no 2 nodaļām un apakšnodaļām. Maģistra darba apjoms – 61 lpp., 1 pielikums. Atslēgvārdi: šaņdžai dzjaņdžu, tradicionālā arhitektūra, radošuma trūkums, nekustamais īpašums.

The Master thesis „State of traditional Chinese architecture in big cities and šaņdžai dzjaņdžu – the phenomenon of imitation of Western architecture” is dedicated to analyses of the state of traditional residental architecture in Beijing and Shanghai today, with particular emphasis on the areas of demolition and conservation aspects of the architecture. It additionaly focuses on the analyses of šaņdžai dzjaņdžu – the phenomenon of imitation of Western architecture. The aim of this thesis is to analyse the state of traditional architecture today and to analyse is traditional architecture valued in China, which is the main driving force for conservation of it, and why Western cultural and historic architectural districts are increasingly raised in China. The thesis is divided into two parts. The first one focuses on the state of the traditional residential architecture in China's major cities and gives a brief insight in today's real estate projects which are inspired by traditional Chinese architecture and symbolism, the second part is dedicated to exploring the Western cultural and historical architectural imitation phenomenon. As the economic development and modernization has changed the traditional Chinese society and the environment, it is important to look at the condition of one of China's most important cultural and historical heritage - the traditional Chinese residential architecture today. It is also important to look at the widespread imitation of Western architectural phenomenon and analyze the causes of this phenomenon. The research paper consists of 2 chapters, 61 pages and 1 appendix. Keywords: šaņdžai dzjaņdžu, traditional architecture, lack of creativity, real estate.
State of Traditional Chinese Architecture in Big Cities and Šaņdžai Dzaņdžu – the Phenomenon of Imitation of Western Architecture
Keywords: Valodniecība