Salīdzinošā analīze - sankciju mehānismi starptautiskās globālās un reģionālās organizācijās: diplomātijas perspektīva - Grasmane, Agate Paula (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir salīdzinošā analīze - sankciju mehānismi starptautiskās globālās un reģionālās organizācijās: diplomātijas perspektīva. Darba mērķis ir sniegt dziļāku izpratni par sankcijām, to iedarbību un to ietekmi uz diplomātiju, izpētot sankciju un diplomātiskā spiediena izmantošanas mehānismus starptautiskās globālās un reģionālās organizācijās, kas fokusējas uz dažādiem pasaules reģioniem. Darba teorētisko ietvaru veido izklāsts par dažādiem sankciju veidiem un to piemērošanas mehānismiem, sankciju lomu diplomātijā un to ietekmi uz starptautiskajām attiecībām, kritērijiem iedarbīgām sankcijām, kā arī, noskaidrojot kādi mehānismi pastāv sankciju ieviešanai un uzraudzīšanai. Lai noskaidrotu līdzības un atšķirības starptautisko organizāciju starpā, darba ietvaros tika veikta salīdzinošā analīze starp četrām starptautiskām organizācijām – Apvienoto Nāciju Organizāciju, Eiropas Savienību, Amerikas Valstu Organizāciju un Āfrikas Savienību. Salīdzinājums tika veikts, iekļaujot gan teorētisko izpēti par starptautisko organizāciju tiesību ietvaros noteikto sankciju piemērošanas procesu, gan gadījumu izpēti, kur šīs organizācijas ir praksē piemērojušas sankcijas, kā arī, veicot ietekmes novērtējumu. Pētījuma laikā tika noskaidrots, ka reģionālās atšķirības vairāk ietekmē sankciju rezultātus, nekā tas vai tā ir reģionāla vai globāla organizācija. Tika noskaidrots, ka pārsvarā lielākie šķēršļi veiksmīgu sankciju piemērošanai ir iekšēji faktori – nepilnības organizāciju tiesību ietvaros un iekšējas nesaskaņas. Tas noveda pie gala secinājuma, ka nav viena modeļa, pēc kura veidot sankciju piemērošanas ietvaru, jo katrai starptautiskai organizācijai ir atšķirīgas situācijas un dažādas valstu grupas, kurām visām ir jāspēj sadarboties.

The topic of the master's thesis is comparative analysis of sanctions mechanisms in global and regional international organizations: a diplomatic perspective. The work aims to provide a deeper understanding of sanctions, their effects and their impact on diplomacy, exploring mechanisms for the use of sanctions and diplomatic pressure in international global and regional organisations focusing on different regions of the world. The theoretical framework of the thesis consists of an outline of the different types of sanctions and their mechanisms for enforcing them, the role of sanctions in diplomacy and their impact on international relations, the criteria for effective sanctions, and the mechanisms for introducing and monitoring sanctions. To identify the similarities and differences between international organisations, a comparative analysis was carried out between four international organisations – the United Nations, the European Union, the Organization of American States and the African Union. The comparison was carried out including both a theoretical study of the legal framework within each organisation and case studies where these organisations have applied sanctions in practice. In the end, an impact assessment on each of these cases and sanctions mechanisms overall, was carried out. During the study, the findings revealed that regional differences have a greater impact on sanctions outcomes than whether the sanctioning organization is regional or global. It was found that the main obstacles to successful sanctions were internal factors, such as flaws in the legal frameworks of the organisations and internal political disagreements. This led to the final conclusion that international organisations cannot follow a one-size-fits-all model when imposing sanctions since each international organisation faces different circumstances and has to coordinate various states with different views.
Comparative analysis of sanctions mechanisms in global and regional international organizations: a diplomatic perspective
Keywords: Politikas zinātne; Starptautiskas organizācijas; starptautiskas sankcijas; sankciju iedarbība; diplomātija