Transporta izmaksu uzskaite un izvērtēšana AS Latvenergo - Pētersone, Liene (Latvijas Universitāte, 2024)
Uzņēmumā 2011.gadā tika izstrādāta un 2014.gadā atjaunināta kārtība "Transportlīdzekļu degvielas izmaksu uzskaite un nodokļu piemērošana AS Latvenergo", kurā ir aprakstīti uzskaites principi un kārtība transportlīdzekļu degvielas un kopšanas izmaksu uzskaitei un nodokļu piemērošanai. Kopš kārtības izstrādāšanas ir pagājuši vairāk kā desmit gadi un, saistībā ar izmaiņām normatīvajos aktos, grāmatvedības uzskaites kārtībās un koncerna sastāvā, ir aktualizēta nepieciešamība šo dokumentu atjaunot, kā arī transporta parka vadības procesu pārvaldības aspektā pilnveidot, papildināt ar transportlīdzekļu uzskaiti saistītiem jautājumiem, kas sniegtu skaidru priekšstatu par procesiem, kas saistīti ar transportlīdzekļu iegādi, izmaksu uzskaiti, nodokļu un nodevu identificēšanu un piemērošanu, grāmatvedības dokumentu plūsmu un to apriti. Bakalaura darba mērķis ir pamatojoties uz finanšu grāmatvedības teorētisko aspektu un normatīvo aktu izpēti, izstrādāt dokumentu "AS Latvenergo transportlīdzekļu izmaksu, nodokļu un nodevas piemērošanas kārtība" un priekšlikumus uzskaites uzlabošanai un nodokļu, un nodevas riska mazināšanai.

In 2011 the Company developed and in 2014 updated the procedure "Accounting and taxation of vehicle fuel costs at Latvenergo JSC", which describes the accounting principles and procedures for accounting and taxation of vehicle fuel and maintenance costs. More than ten years have passed since the development of the procedure and, due to changes in regulatory enactments, accounting procedures and the composition of the Group, there is an urgent need to update the document, as well as to improve it from the point of view of fleet management processes, to supplement it with issues related to vehicle accounting that would provide a clear picture of the processes related to the acquisition of vehicles, cost accounting, identification and application of taxes and levies, accounting document flow and their circulation. The aim of the bachelor thesis is to develop a document "JSC Latvenergo vehicle costing, tax and levy application procedure" and proposals to improve accounting and reduce tax and levy risk based on theoretical aspects of financial accounting and the study of laws and regulations.
Accounting and evaluation of transport costs in JSC Latvenergo
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; transportlīdzekļu izmaksas; degvielas patēriņa normas; transportlīdzekļu ekspluatācijas nodoklis; uzņēmuma vieglais transportlīdzekļu nodoklis; autoceļu lietošanas nodeva