Rīgas un Stokholmas iedzīvotāju informētības salīdzinājums par pareizu antibiotiku lietošanu - Krapse, Simona (Latvijas Universitāte, 2017)
Kopš 20.gadsimta, kad atklāja antibiotikas, šie medikamenti izglāba daudzu cilvēku dzīvības. Tomēr ar katru gadu mūsdienās palielinās baktēriju spēja kļūt rezistentām, tāpēc daudzas antibiotikas paliek neefektīvas ārstēšanas terapijā. Šādas sekas rodas pieaugot antibiotiku patēriņam un nepievēršot uzmanību kvalitatīvai un pareizai ārstēšanai. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot Rīgas un Stokholmas iedzīvotāju informētību par pareizu antibiotiku lietošanu, baktēriju rezistences veidošanos, mijiedarbību ar citām zālēm, kā arī respondentu attieksmi pret antibiotiku lietošanas kursa ievērošanu, neizlietoto zāļu uzkrāšanu un vēlmi uzzināt vairāk par zālēm. Iegūtie dati liecina, ka Stokholmas iedzīvotāju zināšanas par antibiotikām ir labākas un attieksme atbildīgāka nekā Rīgas iedzīvotājiem.

Since the 20th century, when discovered antibiotics, then these drugs were saved many lives. However, every year in nowadays increases the ability of bacteria to become resistant, so it results that many antibiotics remain ineffective for therapy. Bachelor thesis aimed to clarify Riga and Stockholm awareness on the proper use of antibiotics, bacterial resistance, interactions with other drugs, as well as the respondent’s attitudes towards of the use antibiotics compliance rate, unused medicinal product accumulation and the desire to learn more about the medicaments. Obtained data show that the Stockholm public knowledge about antibiotics have better attitudes and more responsible than the residents of Riga.
Comparison of knowledge about the correct use of antibiotics among residents of Riga and Stockholme
Keywords: Farmācija; aptauja Rīgā; aptauja Stokholmā; antibiotikas; informētība