Kataraktas pacientu aprūpe optometrista praksē - Līduma, Sanita (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomdarbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 45 lapaspusēm, satur 22 attēlus, 4 tabulas, 25 atsauces uz literatūras avotiem. Atslēgas vārdi: garozas, kodola un subkapsulārā katarakta, pacientu aprūpe pirms un pēc kataraktas operācijas. Darba mērķis: Novērtēt vecuma kataraktas izplatību un sadalījumu pēc veidiem dotajā populācijā un salīdzināt ar literatūras datiem. Pacienti: Pētījumā tika iekļauti 77 cilvēki vecuma posmā no 52 līdz 88 gadiem (vidējais vecums 70,35±8,70) ar dažādas pakāpes kataraktu. No 77 pacientiem tika izslēgti pacienti ar ambliopiju, glaukomu, tīklenes distrofijām un citām slimībām, kas samazina redzes asumu, atstājot analīzei 66 pacientus (116 acis). Metode: Tika analizēti SIA Norman optikā izmeklēto pacientu dati laika posmā no 01.09.2007 līdz 19.12.2008 gadam. Rezultāti: 37% no pacientiem virs 50 gadu vecuma ir katarakta, bet pēc 70 gadu vecuma 63,62%. 68% pacientu diagnoze katarakta tika uzstādīta pirmo reizi (vidējais redzes asums 0,76±0,24), bet 32% pacientu iepriekš zinājuši par kataraktu (vidējais redzes asums 0,66±0,25). 42% no pacientiem bija garozas, 29% kodola un 1% subkapsulārā katarakta. Garozas kataraktas vidējais redzes asums ir 0,59±0,23, kodola kataraktas vidējais redzes asums ir 0,53±0,28, bet subkapsulārai kataraktai – 0,55±0,07. Secinājumi: 1. 37% no pacientiem virs 50 gadu vecuma ir novērojama dažādas attīstības pakāpes katarakta, bet visbiežāk katarakta sastopama vecuma posmā pēc 70 gadu vecuma (63,62%). 2. 32% kataraktas pacientu vizītes laikā sūdzas, par redzi lasāmajās brillēs, bet tikai pusei pacientu ir iespējams uzlabot redzes asumu. Var secināt, ka pacientiem nav ļoti augstas redzes prasības, bieži neievēro nozīmīgas redzes refrakcijas izmaiņas. 3. Novērots, ka 68% pacientu virs 50 gadu vecuma diagnoze katarakta tika uzstādīta pirmo reizi. 4. Novērots, ka pacienti pēc kataraktas operācijas vienā acī pārsteidzoši labi jūtas ar lielu anizometropijas korekciju, pat ja tā iepriekš nav bijusi. 5. Atrasts, ka plānotā pacienta korekcija pēc kataraktas operācijas visbiežāk ir neliela miopija, kas atkarībā no otras acs refrakcijas, var radīt lielu anizometropiju. Tādēļ plānoto korekciju būtu jāapsver individuāli katram pacientam.

The Diploma Paper has been written in Latvian. It consists of 45 pages and contains 22 pictures, 4 tables and 25 bibliographic sources. Keywords: cortical, nuclear and subcapsular cataract, patient care before and after cataract surgery. Aim of the Paper: consider distribution and division of age-related cataract according to cataract types in the particular population and compare results with literature data. Patients: the research covers 77 people aged 52 to 88 (the average age 70.35±8.70) at different stages of cataract. The patients with amblyopia, glaucoma, retinal dystrophies and other diseases that reduce visual acuity were excluded from those 77 patients, thus leaving 66 patients (116 eyes) for analysis. Method: analysis covers data of patients examined in SIA Norman Optika from 01.09.2007 to 19.12.2008. Results: 37% of patients aged above 50 have cataract, and 63.62% – after age 70. 68% of patients were diagnosed with cataract for the first time (the average visual acuity 0.76±0.24), while 32% of patients had previously known about cataract (the average visual acuity 0.66±0.25). 42% of patients had cortical cataract, 29% – nuclear cataract but 1% – subcapsular cataract. The average visual acuity of cortical cataract is 0.59±0.23, the average visual acuity of nuclear cataract is 0.53±0.28, but the average visual acuity of subcapsular cataract – 0.55±0.07. Conclusions: 1. 37% of patients aged above 50 are at different cataract development stages, while cataract mostly occurs after age 70 (63.62%). 2. During visits 32% of cataract patients complain about vision when wearing reading glasses, but it is possible to improve visual acuity for only half of the patients. It can be concluded that patients have no high vision requirements and often do not notice significant refractive vision problems. 3. It has been observed that 68% of patients above 50 were diagnosed with cataract for the first time. 4. It has been observed that patients after cataract surgery in one eye feel surprisingly well with large anisometropia correction, even if it has not been before. 5. It has been discovered that the planned correction in a patient’s eye after cataract surgery is mostly slight myopia, which depending on the other eye refraction may case large anisometropia. Therefore the planned correction should be considered for each patient individually.
Care of cataract patient in optometric practice
Keywords: Fizika