Psihoaktīvo vielu lietošanas saistība ar psihotiskiem traucējumiem, afektīviem traucējumiem un trauksmi pusaudžiem Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā Bērnu Psihiatrijas stacionāra nodaļā - Bajāre, Laura Justīne (Latvijas Universitāte, 2025)
Psihoaktīvo vielu lietošanai ir pieaugoša tendence ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē gan pieaugušo, gan pusaudžu populācijā. Psihoaktīvo vielu lietošana ir saistīta ar smagākiem komorbīdu psihiatrisku slimību simptomiem, biežāku stacionēšanos, kompleksu ārstēšanu un sliktāku slimību prognozi. Ir nepieciešams veikt pētījumu šajā jomā, lai iegūtu aktuālākos datus par psihoaktīvo vielu lietošanu un ar to saistītām komorbīdām psihiskajām diagnozēm pusaudžu vidū. Pētījuma mērķis: Noskaidrot, vai psihoaktīvo vielu lietošana ir saistīta ar psihotiskajiem, afektīvajiem traucējumiem un trauksmi pusaudžu populācijā. Materiāli un metodes: Šis ir retrospektīva tipa pētījums, kur dati tika ievākti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas arhīvā no 2020. līdz 2024. gadam par pacientiem, kuri stacionēti 17. nodaļā ar diagnozēm pēc SSK-10 klasifikatora: F10-19, Z72.0, Z72.1, Z72.2, ar mērķi aplūkot tādu blakusdiagnožu biežumu, kā F20-29, F30-39 un F40-48. Statistiskā apstrāde veikta izmantojot programmu ‘’IBM SPSS Statistics 29’’. Rezultāti: Kopā atlasīti 150 pacienti, kuri diagnosticēti ar F10-19, Z72.0, Z72.1 un Z72.2 diagnožu kodiem pēc SSK-10, kur 80,6% (n=121) bija sievietes un 19,3% (n=29) vīrieši ar vidējo vecumu 16 gadi. Aplūkojot iestāšanos stacionārā pa gadiem, novērots, ka visbiežāk pacienti tika stacionēti 2024. gadā (32%, n=48), sekojoši 2023. gadā (17,3%, n=26), 2020. gadā (11,3% , n=17) un 2021. gadā (8,6%, n=13). No iegūtajiem datiem var analizēt, ka biežākā komorbīdā diagnoze bija F32.1 (48% gadījumos), kur šī diagnoze bija sastopama visbiežāk pacientiem ar Z72.0 – 66,7% gadījumos un F17.1 – 13,8%. Otrā biežākā komorbīdā diagnoze bija F41.2 (16,7%, n=25), kur šī diagnoze biežāk novērota pacientiem ar pārmērīgu F10.1 (n=2) un F19 (n=2). Trešā visbiežākā komorbīdā diagnoze bija F43.1, kas novērots 9% gadījumos (n=14) un bijis pacientiem ar F10.1 (n=3), Z72.1 (n=3), F17.1 (n=3) un (F19) (n=2) diagnožu kodiem. Secinājumi: Novērojams pacientu pieaugums, kuri stacionēti ar psihoaktīvo vielu izraisītiem psihiskiem un uzvedības traucējumiem un pārmērīgu alkohola, narkotiku un tabakas lietošanu, kur lielākais stacionētu pacientu skaits bijis 2024. gadā, vismazākais – 2021. gadā. Lielākais stacionēšanās pieaugums 2024. gadā bijis ar Z72.2 diagnozes kodu (trīs reizes), sekojoši ar F10-19 diagnožu kodu pieaugums novērojams par divām reizēm. Biežāk novērotā psihoaktīvo vielu diagnoze stacionēšanās brīdī bijusi Z72.1, Z72.2 un F19, bet visbiežākās komorbīdās diagnozes – F32.1, F41.2 un F43.1. Statistiski nozīmīgas saistības novērotas starp diagnozēm F33.1 un F19, kā arī F17 un Z72.1, un F31.1, F44 ar Z72.0 diagnožu kodiem.

In the use of psychoactive substances, there is a growing trend both in the adult and adolescent population, not only in Latvia but also in the world. The use of psychoactive substances is related to more severe symptoms of comorbid psychiatric diseases, more frequent hospitalizations, complex diseases, and a worse prognosis. It is necessary to conduct the study in this area to obtain current data on the use of psychoactive substances and related comorbid psychiatric diagnoses among adolescents. The goal of the paper: to determine whether the use of psychoactive substances is associated with psychotic, affective disorders, and anxiety in the adolescent population. Materials and methods: This is a retrospective study, where the data were collected from the archives of the Children's Clinical University Hospital from 2020 to 2024 on patients hospitalized in 17th ward with diagnoses according to the ICD-10 classifier: F10-19, Z72.0, Z72.1, Z72.2, to examine the frequency of such comorbid diagnoses as F20-29, F30-39 and F40-48. Statistical processing was performed using the program ''IBM SPSS Statistics 29''. Results: A total of 150 patients diagnosed with ICD-10 codes F10-19, Z72.0, Z72.1 and Z72.2 were selected, of which 80.6% (n=121) were women and 19.3% (n=29) were men with a mean age of 16 years. Looking at hospitalizations by a year, it was observed that the most frequent hospitalizations were in 2024 (32%, n=48), followed by 2023 (17.3%, n=26), 2020 (11.3%, n=17) and 2021 (8.6%, n=13). From the data obtained, it can be analysed that the most frequent comorbid diagnosis was a F32.1 (48% of cases), where this diagnosis was most common in patients with Z72.0 – 66.7% of cases, and F17.1 – 13.8%. The second most common comorbid diagnosis was F41.2 (16.7%, n=25), where this diagnosis was more often observed in patients with F10.1 (n=2) and F19 (n=2). The third most common comorbid diagnosis was F43.1, which was observed in 9% of cases (n=14) and was present in patients with F10.1 (n=3), Z72.1 (n=3), 17.1 (n=3) and F19 (n=2) diagnoses. Conclusions: There is an observation of the growth of patients’ hospitalization with psychoactive substance-induced mental and behavioural disorders and excessive alcohol, drug and tobacco use, with the largest number of hospitalized patients in 2024 and the smallest in 2021. The largest increase in hospitalizations in 2024 was with the Z72.2 diagnosis code (three times), followed by a two-fold increase in the F10-19 diagnosis codes. The most frequently observed psychoactive substance diagnoses at the time of hospitalization were Z72.1, Z72.2 and F19, while the most common comorbid diagnoses were F32.1, F41.2 and F43.1. Statistically significant associations were observed between the diagnoses F33.1 and F19, F17, and Z72.1, F31.1 and F44, Z72.0 diagnoses.
The Association Between Psychoactive Substance Use and Psychotic Disorders, Affective Disorders, and Anxiety Among Adolescents at the Children's Clinical University Hospital, Department of Child Psychiatry Inpatient Unit
Keywords: Medicīna; Psihoaktīvās vielas; Afektīvie traucējumi; Trauksme; Psihotiskie traucējumi