Stresa pārvarēšanas stratēģiju un uztvertā stresa līmeņa saistības ar ekrānierīču lietošanas paradumiem pieaugušajiem - Fomina, Veronika (Latvijas Universitāte, 2019)
Šī bakalaura darba mērķis ir noskaidrot saistību starp stresa pārvarēšanas stratēģijām un uztvertā stresa līmeni ar ekrānierīču lietošanas paradumiem, kā arī noskaidrot, kādā mērā stresa pārvarēšanas stratēģijas prognozē katru no ekrānierīču lietošanas paradumu nolūkiem. Pētījuma dalībnieki ir 77 pieaugušie, 11 vīrieši un 66 sievietes, vecumā no 19 līdz 36 gadiem, vidējais vecums ir 23 gadi (M=22,98; SD=4,79). Pētījumā tika izmantotas «Stresa pārvarēšanas aptauja» (The COPE Inventory, Carver, Scheier, & Weintraub, 1989), «Ekrānierīču lietošanas paradumi» (Media Activity Form, Achenbach, 2018) un «Uztvertā stresa skala» (Percieved stress scale, Cohen, Kamatck & Mermelsten, 1983). Pētījuma rezultātā tika sasniegts izvirzītais bakalaura darba mērķis. Rezultāti norādīja nozīmīgu saistību starp Uz emocijām orientētu stratēģiju un ekrānierīču izmantošanu Strādāšanas un studēšanas nolūkam un Atpūtas nolūkam. Pastāv nozīmīga saistība starp Izvairīšanās stratēģiju un ekrānierīču izmantošanu Atpūtas nolūkam. Kā arī negatīva saistība starp Uz problēmām orientētu stratēģiju un Spēlēšanu. Regresijas analīze norādīja, ka ekrānierīču izmantošana Atpūtas nolūkam negatīvi prognozē Uz problēmu orientētu stratēģiju un pozitīvi prognozē Uz emocijām orientētu stratēģiju. Ekrānierīču izmantošana Spēlēšanas nolūkam negatīvi prognozē Uz problēmām orientētu stratēģiju.

The aim of this bachelor's thesis is to find out the relationships between coping strategies and perceived stress level and screen device usage habits. Also, find out how coping strategies predict each of the uses of display devices. The participants are 77 adults, 11 mens and 66 womans, in age 19-36 year, average age is 23 years (M=22,98; SD=4,79). The study used a coping strategy survey The COPE Inventory (Carver, Scheier & Weintraub, 1989), «Media Activity Form » (Achenbach , 2018) and «Perceived stress scale (PSS), (Cohen, Kamarck & Mermelsten, 1983). As a result of the research, the goal of the bachelor thesis was achieved. The results indicated a significant relationship between an Emotionally-focused strategy with the use of screen devices for Work and study purposes and Recreational purposes. There is a significant link between the Avoidance strategy and the use of screen devices for Recreational purposes. There is a statistically negative relationship between problem-oriented strategy and gaming. Regression analysis indicated that the use of screen devices for Recreational purpose negatively predict Problem-focuses strategy and positively predict Emotionally-focused strategy. Use of screen devices for Gaming purposes negatively predict Problem-focused strategy.
Associations between coping strategies, perceived stress and screen use
Keywords: Psiholoģija; stress; stresa pārvarēšanas stratēģijas; uztvertā stresa līmenis; ekrānierīču lietošana; internets