Sudraba nanoprizmu sintēzes atkartojāmības pētījumi - Paramonova, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2023)
Sudraba nanoprizmu sintēzes atkārtojamības pētījumi: Paramonova.V., zinātniskais darba vadītājs asoc. prof. Dr. phys. Vembris. A., Maģistratūra darbs satur 44 lapas, 27 attēlus, 4 tabulas, 43 literatūras avotus un 7 pielikumi. Uzrakstīts latviešu valodā. Maģistratūra darbā sudraba nanodaļiņas tiek sintezētas izmantojot sudraba nitrātu, nātrija citrātu, polivinilpirolidonu, nātrija borhidrīdu un ūdeņraža peroksīda šķīdumu. Darbā izmatota metāla reducēšanas metode, kas ļauj samazināt sudraba jonu pakāpi no Ag+ uz Ag0. Uzsintezētiem šķīdumiem tika noteikts nanodaļiņu vidējais izmērs, izmēru sadalījums, morfoloģija, struktūra un absorbcijas spektrs. Darbā ir secināts, ka sintēzes atkārtojamība un nanoprizmas izmēru dažādība ir ierobežota literatūrā uzrādītai sintēzei. Atkārtojamību var uzlabot, samazinot sintēzē izmantoto tilpumu, un nanoprizmas izmēru dažādību var iegūt, mainot AgNO3 koncentrāciju tilpumā.

Investigation of repeatability of silver nanoprisms synthesis: Master work by Paramonova V., scientific supervisor asoc. Prof. Dr. phys. Vembris A.. Paper consists of 44 pages, 27 images, 4 tables, 43 literature references and 7 appendix. Written in Latvian. In the Master's work, silver nanoparticles are synthesized using silver nitrate, sodium citrate, polyvinylpyrrolidone, sodium tetrahydridoborate and hydrogen peroxide solutions. The metal reduction method was used in the work, which allows to reducing the degree of silver ion from Ag+ to Ag0 level. The average size, size distribution, morphology, structure and absorption band of the nanoparticles were determined for the synthesized solutions. The work concludes that the repeatability of the synthesis and the variety of nanoprism sizes are limited for the synthesis presented in the literature. The reproducibility can be improved by reducing the volume used in the synthesis and the variety of nanoprism sizes can be obtained by changing the concentration of AgNO3 in the volume.
Investigation of repeatability of silver nanoprism synthesis
Keywords: Ķīmija; sudraba nanodaļiņas; sudraba nanodaļiņas sintēzes atkārtojamība; sudraba nanoprizmas; metāla reducēšanas metode