Humors kā Spānijas sociālo problēmu atspoguļojums: „El Club de la Comedia” humoristisko monologu tematiskā analīze - Linde, Linda (Latvijas Universitāte, 2016)
Humors vienmēr ir bijis neatņemama sociālās dzīves sastāvdaļa un tieši mūsdienās, pateicoties dažādiem audiovizuāliem formātiem, tas mūsu dzīvē parādās vēl biežāk. Humora funkcijas un lomu atspoguļo tādas teorijas kā pārākuma teorija, atvieglojuma teorija un paradoksa teorija. Šis darbs apskata saikni starp humoru un sabiedrību, pētot, kā caur humoristiskiem monologiem tiek atspoguļotas aktuālas sociālas problēmas. Šīs tēmas izpētei tika pielietotas sekojošās pētījuma metodes: zinātniskās literatūras kritiskā analīze un humoristisko monologu tematiskā analīze. Pielietojot šīs metodes var secināt, ka humoristiskie monologi lielā mērā atspoguļo bažas par Spānijas sabiedrībā aktuālām sociālajām problēmām, un tāpēc to var izmantot kā avotu, lai izpētītu patreizējo sociālo situāciju Spānijā.

Humor has always been an intrinsic part of social life and now more than ever it appears in our lives through different audio-visual forms. The function and role of humor have been analyzed through the main theories of humor: the superiority theory, the relief theory and the incongruity theory. This study examines the relationship between society and humor, examining more specifically, how through humorous monologues troubling social problems are reflected. To address the present issue, the following research methods were used: critical analysis of the scientific literature and thematic analysis of humorous monologues. With these methods we can deduce that the genre of stand-up comedy largely reflects the concerns of the Spanish society for current social problems and, therefore, can be used as a source to study the current social situation of Spain.
Humor as a reflection of the social problems in Spain: thematic analysis of the humorous monologues of „El Club de la Comedia”
Keywords: Romāņu valodu un kultūru studijas; tematiskā analīze; El Club de la Comedia; humoristiskie monologi; sociālās problēmas; Spānijas sabiedrība