Fotoinducētā dubultlaušana un virsmas reljefa veidošanās amorfās As2S3 kārtiņās - Jirgensons, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā tiek pētīta fotoinducētā dubultlaušana un virsmas reljefa veidošanās arsēna trisulfīda paraugā. Arsēna trisulfīds, kā pētāmais materiāls, ir izvēlēts tā optisko īpašību un ķīmiskā sastāva dēļ. Tas ir neorganiskais polimērs un tiek plaši izmantots hologrāfijas pētīšanā. Darbā tiek pētīti fotoinducētie procesi: dubultlaušanas process, pakļaujot vielu polarizētam lāzera starojumam, kā arī saistīts process – fotoinducētais masas transports. Pētījumā tika izmantoti trīs As2S3 paraugi, kura biezumi ir 3,9m, 1,3m un 1,4m. Fotoinducētie procesi vielā tiek ierosināti ar DPSS-tipa lāzeriem, kuru emitējošās gaismas viļņu garums ir 491nm, 532nm un 561nm. Rezultāti prezentēti datu un grafiku veidā, kas atspoguļo izmaiņas ierakstīto virsmas reljefu augstumā/dziļumā. Tiek pētīta ierosinošā stara jaudas, viļņu garuma, polarizācijas ieteikme uz virsmas reljefa ieraksta un fotoinducētās dubultlaušanas procesiem. Atslēgvārdi: fotoinducētā dubultlaušana, virsmas masas pārbīde, virsmas reljefs

In this work photo-induced birefringence and surface relief forming in arsenic trisulfide sample is studied. Arsenic trisulfide, as a material to be studied, is chosen because of its optical and chemical properties. It is an inorganic material and is widely used for studying holographic writing. In this work these photo-induced processes are studied: birefringence, when the sample is under the influence of a polarized light beam, and also photo-induced mass transport. In this research there are being used three As2S3 samples, who’s thicknesses are 3,9m, 1,3m and 1,4m. Photo-induced processes in the sample are induced with DPSS-type lasrs, who’s waveleangths are 491nm, 532nm and 561nm. Results are presented in data sheets and as graphics, they represent the changes of surface relief forming. Light beam’s, waveleanght’s and polarizations dependance on and effect to the surface realief grating and photo-induced birfefringence processes is studied. Keywords: photo-induced birefringence, surface mass transport, surface relief
Photoinduced birefringence and surface relief formation in amorphous As2S3 films
Keywords: Fizika