Krišjāņa Kariņa lidojumu skandāla rāmējumu analīze Latvijas mediju vēstījumos - Kalniņš, Edvards (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba tēma ir Krišjāņa Kariņa lidojumu skandāla rāmējumu analīze Latvijas mediju vēstījumos. Darba mērķis ir izpētīt Latvijas lielāko mediju publikācijas, noskaidrot, kādi rāmējumi tajās tikuši izmantoti, kā arī analizēt, vai un kā ziņu rāmēšana ir ietekmējusi sabiedrības viedokli. Darba teorētisko daļu veido rāmējumu teorētiskais pamatojums, rāmējumu identificēšanas metodikas apraksts, kā arī politisko skandālu raksturojums. Darba metodoloģija iekļauj kvantitatīvo kontentanalīzi, kvalitatīvo kontentanalīzi, rāmējumu analīzi, aptauju un salīdzinošo analīzi. Pētījuma rezultāti liecina, ka kopumā ziņu rāmējumos ir dominējuši atbildības rāmējumi, tiem skandāla pēdējos mēnešos apsteidzot ekonomiskos rāmējumus. Rezultāti uzrāda gan dažādu rāmējumu īpatsvara izmaiņas skandāla gaitā, gan atšķirības atsevišķu mediju ziņu rāmējumu struktūrā.

The topic of this master’s thesis is Frame analysis of the Krišjānis Kariņš flight scandal coverage in Latvian media. The aim of the study is to examine publications from Latvia’s major news outlets to identify the framing strategies employed and to analyze whether and how media framing influenced public opinion. The theoretical part of the thesis outlines the conceptual foundation of framing theory, the methodology for identifying frames, and the characteristics of political scandals. The research methodology includes quantitative content analysis, qualitative content analysis, frame analysis, a public opinion survey, and comparative analysis. The findings reveal that responsibility frames were predominant in the media narratives, overtaking economic frames during the later stages of the scandal. The results also indicate shifts in the prevalence of specific frames over time, as well as structural differences in framing approaches among individual media outlets.
Frame analysis of the Krišjānis Kariņš flight scandal coverage in Latvian media
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; rāmējums; skandāls; mediji; ziņu portāli; Krišjānis Kariņš