Televīzijas ziņu un informatīvā satura lietošanas pārmaiņas un to ietekme uz satura veidošanu. Latvijas prakses analīze (2024.gada janvāris - aprīlis) - Kuļbanska, Gunta (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba “Televīzijas ziņu un informatīvā satura lietošanas pārmaiņas un to ietekme uz satura veidošanu. Latvijas prakses analīze (2024.gada janvāris - aprīlis)” mērķis ir izpētīt, kādas platformas un tehnoloģijas, kādu iemeslu vadīta, televīzijas ziņu un informatīvā satura patērēšanai izvēlas Latvijas auditorija, un kā šīs auditorijas izvēles ietekmē satura veidošanu televīzijas kanālos Latvijā. Darba teorētiskais pamats balstīts uz mediju ekoloģiju, mediju vides transformāciju un konverģenci skaidrojošiem teorētiskiem darbiem, teorijām par mediju un auditorijas mijiedarbību – dienaskārtības noteikšanas un lietojuma un apmierinājuma teoriju, kā arī teorētisko skatījumu uz televīzijas nozīmi mediju vidē un tās auditorijas īpatnībām. Pētījuma datu iegūšanai izmantota sekundāro datu analīze, analizējot Latvijas mēroga auditorijas pētījumus, auditorijas televīzijas ziņu un informatīvā satura lietošanas dienasgrāmatas pētījums, kā arī daļēji strukturētas intervijas ar televīzijas nozares atbildīgiem speciālistiem. Maģistra darba ietvaros savāktie un apkopotie dati apliecina, ka interneta resursu un tehnoloģiju ikdienas lietojamība un izplatība atstājusi ietekmi uz auditorijas uzvedību televīzijas ziņu un informatīvā satura patērēšanā. Pētījumā atklātas nozīmīgas auditorijas uzvedības maiņas iezīmes televīzijas ziņu un informatīvā satura lietošanas paradumos, kas tieši ietekmē šī satura veidošanu un izplatīšanu.

Master's thesis "Changes in the use of television news and informative content and their impact on content creation. Analysis of Latvian practice (January - April 2024)" aims at an annual analysis of what platforms and technologies, guided by what reasons, the Latvian audience chooses for consuming television news and informative content, as well as how does the choice of this audience affect the creation of content on television channels in Latvia. The theoretical basis of the work is grounded on theoretical works explaining the media ecology, transformation and convergence of the media environment, theories on the interaction of the media and the audience – the theory of agenda setting and use and satisfaction, as well as a theoretical look at the importance of television in the media environment and the characteristics of its audience. Secondary data analysis was used to obtain research data, analyzing Latvian audience studies, audience television news and informative content usage diary research, as well as semi-structured interviews with responsible specialists of the television industry. The data collected and compiled within the framework of the master's thesis confirm that the use and spread of Internet resources and technologies has had an impact on the audience's behavior in consuming television news and informative content. The study revealed important features of audience behavior change in the habits of using television news and informative content, which directly affects the creation and distribution of this content.
Changes in the use of television news and informative content and their impact on content creation. Analysis of Latvian practice (January - April 2024)
Keywords: Plašsaziņas līdzekļi un komunikācija; mediji; televīzija; auditorija; informācija; tehnoloģijas