Mūzikas skaņkārtas (mažors, minors) ietekme uz pozitīvo un negatīvo afektu - Ponomarenko, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2021)
Šī bakalaura darba mērķis bija noskaidrot kāda ir mūzikas skaņkārtas ietekme uz pozitīvo un negatīvo afektu. Pēc literatūras analīzes tika secināts, ka mažora skaņkārtas var izraisīt pozitīvo afektu, bet minora skaņkārtas – negatīvo. Tika izvirzīts šāds pētījuma jautājums: Vai minora un mažora skaņkārta ietekmēs emocionālo stāvokli? Pētījumā piedalījās 124 respondenti (N=124), 99 no tiem bija sievietes. Vidējais vecums kopā ir 35,97 gadi (SD = 10,55). Respondenti tika sadalīti divās grupās: mažorā grupa, kurā piedalījās 53 indivīdi ar vidējo vecumu 35,58 gadi (SD = 9,61) un minorā grupa, kurā piedalījās 71 indivīds ar vidējo vecumu 36,26 gadi (SD = 11,26). Dati no respondentiem tika ievākti izmantojot online aptauju www.questionpro.com. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumu, tika izmantota: pozitīvo un negatīvo afektu skala (The Possitive and Negative Affect Schedule – PANAS, Watson, Clark, & Tellegen, 1988; adaptējusi Anda Upmane, 2010). Bakalaura darbā uzdotais jautājums neapstiprinājās, jo pētījuma rezultāti liecina, ka starp mažora un minora grupām nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības.

The purpose of this dissertation was to discover the influences that music may have depending on the tonality of the piece. The final results allowed to conclude that the major tonality raised more positive affective response, however the minor tonality accounted for the contrary – negative affective response. The question raised in the research were: Can major and minor tonalities influence the emotional state? 124 respondents took part in the research (N=124), of which 99 were women. The average age is 35,97 years (SD = 10,55). The respondents were divided into two groups: major tonality group, with 53 participantswith average age between them 35,58 years (SD = 9,61) and minor tonality group, with 71 participants with average age 36,26 years (SD = 11,26). The data was collected using the online survey www.question pro.com. For response to questions in the research, was used: positive and negative affect schedule - PANAS, Watson,Clark & Tellegen, 1988; adaptation of Anda Upmane, 2010). The question asked in the dissertation were not approved, as the results of research state that there is no statistical difference between the major and minor tonalities.
Music Mode (Major vs. Minor) Impact on Positive and Negative Affect
Keywords: Psiholoģija; mūzika; pozitīvais afekts; negatīvais afekts; mūzikas skaņkārtas; mažors